Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig rättssäkerhet inom äldreomsorgen

/

Äldreomsorgen i Sandviken får allvarlig kritik efter en granskning som länsstyrelsen har gjort.
Rapporten visar att rättssäkerheten brister inom flera viktiga områden.
Det finns exempelvis inga rutiner som säkrar att åldringarna själva kan påverka insatserna och därmed sina egna liv.

Annons

Arbetarbladet berättade i flera artiklar hösten 2008 om en 89-årig kvinna som blev isolerad i sin säng i två månader efter ett benbrott utan att varken få bada eller duscha, ibland liggande i sin egen avföring i upp till tolv timmar.

Den händelsen i kombination med de långa väntetiderna till äldreboenden föranledde länsstyrelsen att göra en så kallad verksamhetstillsyn i Sandviken för att ta reda på hur åldringarnas behov tillgodoses.

Granskningen har resulterat i att Sandvikens kommun nu får allvarlig kritik inom sex olika områden. I ytterligare tre fall har länsstyrelsen konstaterat att det finns brister. Men eftersom det rör frågor som kommunen redan jobbar aktivt med utdelas ingen kritik i just de fallen.

I granskningen har länsstyrelsen tittat närmare på hur de enskilda personernas rättssäkerhet fungerar från ansökan om insats till verkställande.

Det har visat sig att vissa önskemål blir bortförhandlade redan vid ansökningsförfarandet.

Genom att ge bristande eller vinklad information förekommer det att kommunföreträdarna påverkar åldringarna att ändra sina ansökningar.

Som ett av flera exempel nämns i rapporten ett fall med äldre person som känt sig tvingad att söka plats på särskilt boende trots att han själv helst hade velat fortsätta bo kvar i den egna bostaden med växelvård.

Brister i rättssäkerheten anser länsstyrelsens granskare också att det förekommer när insatserna genomförs. Det finns nämligen inga rutiner som säkerställer att omsorgstagarna själva tillfrågas om hur vill ha insatserna utförda för att därmed kunna bestämma över sitt eget liv.

– Jag känner delvis en besvikelse över det här resultatet, säger Torbjörn Rönnkvist (S), ordförande i äldreomsorgsnämnden, som i slutet av april måste visa upp en plan för hur man tänker åtgärda alla brister.

– Men i grund och botten är det positivt att länsstyrelsen gör ett nedslag och hjälper oss att titta på de svagheter som vi har i organisationen, menar han.

Mer läsning

Annons