Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt samarbete ger höga socialbidragskostnader

Sandvikens socialbidragskostnader skjuter i höjden. Bristen på samarbete mellan olika förvaltningar kan vara en förklaring till ökningen.
– Jag tror vi har mycket att lära av bland annat Gävle, säger Hans-Olov Frestadius, s, ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden.

Annons

Ett dåligt samarbete mellan olika enheter inom kommunen blir dyrt för Sandviken. Under andra kvartalet i år ökade kommunens kostnad för socialbidrag med 25 procent jämfört med samma period förra året, samtidigt som kostnaden sjönk i bland annat Gävle. Båda kommunerna har genomgått förändringar som medfört minskade resurser till arbetsförmedlingens arbetsmarknadsåtgärder och striktare regler kring sjukersättning – något som lett till att allt fler får socialbidrag.


Ändå har Gävle klarat sig från kostnadsökningar medan Sandvikens skjutit i höjden.
– Gävle har klarat sig bättre på grund av att de har en bättre samverkan. Sedan en lång tid tillbaka har de ett väl utvecklat samarbete mellan bland annat socialtjänsten, arbetsmarknadsenheten och arbetsförmedlingen, säger Hans-Olov Frestadius, s, ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden, Ifo.


I Sandviken däremot är samarbetet mellan de olika enheterna dåligt. Ifo, som betalar ut socialbidragen, måste ha en bättre kontakt med tillväxtkontoret som jobbar med arbetsmarknadsåtgärder, menar Hans-Olov Frestadius.
– Vi jobbar ju med arbetsmarknadsfrågor båda två, så om vi jobbar tillsammans tror jag vi kan få ner kostnaderna, säger han.


Nästa vecka ska representanter från de båda nämnderna träffas, därefter sker ett till möte med förvaltningscheferna. Förhoppningen är att ett beslut med bra direktiv ska vara fattat i december med huvudsyfte att få ut så många bidragstagare som möjligt i arbetslivet.
– Om det behövs organisationsförändringar får vi göra det, vi måste vara väldigt öppna och plocka idéer och tips från andra kommuner, säger han.

Mer läsning

Annons