Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är det svårt för cancersjuk att få en assistent

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade sätter stopp för cancersjukas önskan om en personlig assistent. Alternativet blir i stället hemtjänst, eller som i Jettes fall Rosengården. Inte det ultimata, anser Rosengårdens enhetschef, Karin Lindkvist själv.

Annons

Jette Schmidt har i närmare två månader väntat på ett besked gällande sin ansökan om personlig assistent.

En process som Peter Olofsson, chef för handikappomsorgen i Sandviken, menar drar ut på tiden på grund av att Jettes sjukdom måste styrkas.

Varaktigt sjuk

Enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, eller Lagen om assistansersättning, LASS, måste en person bland annat vara varaktigt sjuk för att bli berättigad en personlig assistent.

– Man ska till exempel inte kunna äta eller kommunicera. Oftast betraktas inte en cancersjuk person som varaktigt sjuk i lagens mening och därför är det sällan som man får en assistent, säger Peter Olofsson.

Tillsammans med Försäkringskassan kommer han att träffa Jette 17 november för att starta en utredning om hennes rätt till en personlig assistent. En utredning som Peter Olofsson menar kan dra ut på tiden, på grund av att ett läkarutlåtande måste göras.

– Det har hänt att den processen tar så lång tid att personer hunnit dö innan man fått ett besked, säger Peter Olofsson.

Kommunalt beslut

Får Jette i stället tillbaka sin hemtjänst blir det kommunen som beslutar om det. Ett beslut som då också innebär att kommunen måste leverera det man har lovat, även om det gäller varannan timme varje dag dygnet runt som i Jettes fall.

– Det är inte så vanligt att människor behöver ha tillsyn så pass ofta som varannan timme. Men har en person blivit beviljad det, ja då måste man se till att ordna det också, säger Maria Lindkvist, samordnare för äldreomsorgscheferna i Sandviken.

Palliativa platser

Fram tills att Jette får ett beslut bor hon kvar på Rosengården, som är ett korttidsboende för äldre personer, men som även har fyra så kallade palliativa platser, för människor i livets slutskede.

Karin Lindkvist är enhetschef för Rosengården och hon anser själv att kommunen och landstinget bör fundera på att i stället göra ett hospice.

– Äldreomsorgen är i dag alternativet som finns för svårt sjuka personer. Rosengården tar ofta emot cancerpatienter men problemet är att det inte finns någon plats för yngre personer, säger hon.

Annons