Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför väljer Olle Tjern bort alkoholen: "Jag mår förbannat bra"

På måndagen 31 oktober föreläser Olle Tjern om sitt alkoholfria liv hos IOGT-NTO i Sandviken. För Arbetarbladet berättar han hur och varför det går att vara nykter som musiker.

Annons

Olle Tjern, 25, är en musiker och arrangör i Sandviken som aldrig smakat alkohol.

–Jag har aldrig känt att det är läge eller att jag behövt det, säger Olle Tjern.

LÄS MER: Här har Olle Tjern hittat lugnet

Olle Tjern är musiker, föreläsare, projektledare och ordnar aktiviteter och event i Sandviken.

När Olle var tonåring spenderade han en stor del av sin fritid på Kulturhuset Kungen i Sandviken. Där umgicks han mycket med äldre människor som var med i punkvågen "straight edge", som bland annat handlar om att avstå från droger.

– Jag blev så himla besprutat med inspiration av de här snubbarna och tjejerna. Vi drack cola, käkade chips, spelade tv-spel och hoppade i soffan. Det var magiskt.

När han var femton började han uppträda som musiker på krogar och fick se en del äldre människor som drack för mycket ibland. Han tror att den tidiga vistelsen i miljön avskräckte honom från alkohol.

– Det skulle inte finnas på kartan att jag testar det nu. Jag har gått över en tröskel.

Han berättar att han alltid har varit en person som hakar på grupptryck, men att hans avstånd från alkoholen ständigt legat starkt inom honom.

– Att dricka alkohol till middagen har inte blivit av heller. Ska jag lyxa till det dricker jag cola. Jag får värsta kicken av det, för jag dricker det inte så ofta.

Hur reagerar berusade människor när du berättar att du inte dricker?

– Jag har haft tusen diskussioner om varför jag inte dricker. Jag måste alltid komma med massor av belägg för mitt val. Det räcker inte att säga att jag gillar att vara nykter.

Olle har tidigare föreläst om sin nykterhet för årskurs 6 i Sandvikens kommun. Föreläsningen handlar om hans liv som nykter, där han går igenom traditioner i Sverige som är förknippade med alkohol, räknar på vad alkohol faktiskt kostar och hur kroppen blir påverkad.

– Jag vill gå ut som en vuxen musiker och berätta hur det går till i min värld och vad det har lett till. Det borde nämnas tidigt då den första fyllan går neråt i åldrarna.

Vid besöket bad han eleverna att blunda och räcka upp handen om de någon gång har testat alkohol. Nästan 50 procent svarade ja.

– Det finns många föreläsningar om de som hamnat snett, men jag vill berätta att jag hamnat rätt och aldrig behövt alkohol. Jag hoppas kunna inspirera dem att inte börja dricka alls eller åtminstone få dem att skjuta upp sin första fylla.

Föreläsningen hos IOGT-NTO blir första gången han genomför den offentligt inför en vuxen publik.

– Grunden kommer vara densamma, men det blir mer om min karriär och vilka jobb jag fått tack vare att jag varit nykter på rätt plats. Kontakter är allt i musikvärlden, så jag tror verkligen att det här har hjälpt mig.

Hur vet du att alkohol inte är något för dig när du aldrig provat?

– Jag mår förbannat bra och har svårt att tänka mig att jag skulle må bättre av att dricka. Jag kan bli avundsjuk på den där ölen efter en spelning för att varva ner. Nu går jag hem och dricker varm mjölk eller springer en halvtimme.

Förutom att föreläsa på IOGT-NTO kommer han prata om sin nykterhet inför alla årskurs 6 i Sandvikens kommun under hösten och vintern.

LÄS ÄVEN: Nu bjuder Olle Tjern in till sitt vardagsrum

Annons