Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorstölder följer känt mönster

Datortjuvarna har en metod: När datorn de har beställt kommer till postutlämningen slår de till. Senast var det Ica i Järbo som drabbades.

Annons

Arbetarbladet berättade i veckan om ett inbrott på Ica i Järbo, där tjuvarna togs på bar gärning. Det var under natten mot måndagen som två personer, 21 och 23 år gamla, bröt sig in i butiken. En patrull som fanns i närheten hann dit när larmet gick och kunde gripa en av dem på plats och identifiera den andre.

Nu står det klart vad de var ute efter: en dator som de hade beställt till postutlämningen.

Metoden liknar den som har drabbat flera postutlämningar i butiker de senaste åren.

Männen har erkänt att de var ute efter att stjäla en dator, som de beställt i ett annat namn och vars väg de har kunnat följa via nätet. När den kom fram till butiken i Järbo slog de till, men stoppades av polisen.

Mönstret följer det som har funnits vid liknande incidenter på andra orter i Gästrikland. Butiken i Järbo har tidigare varit drabbad av en identisk stöld, och då kom tjuvarna undan, enligt personal i butiken.

Arbetarbladet har även varit i kontakt med Ica i Ockelbo, där personalen berättar att det var tydligt att tjuvarna visste vad de var ute efter. Allt annat i butiken var orört.

Händelserna är spridda över en flera år lång period.

För övrigt är metoden att beställa varor till posten i annat namn, för att därefter stjäla dem, inget nytt påfund. Redan på 30-talet ägnade sig den kände brottslingen Bildsköne Bengtsson åt att från postorderfirmor beställa kläder som han sedan stal.

Arbetarbladet har inte kunnat nå ansvarig utredare vid polisen.

Annons