Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Datorvana 80-åringarhåller sig friska längre

/
  • Har tagit kontakt. Fram till årsskiftet ska projektledaren Britt Lusth ha haft kontakt med alla 80-åringar utan äldreomsorg och erbjudit dem hembesök. ”De ska känna att kommunen bryr sig”, säger hon, här sittande vid köksbordet hemma hos Ingrid och Kjell Olsson.

De pratar i mobiltelefon, betalar räkningarna över internet och mejlar med barnbarnen.
Intresset för modern informationsteknik är gemensamt för många av Sandvikens friskaste 80-åringar
– Den som är nyfiken och hänger med i utvecklingen klarar sig bättre, konstaterar uppsökaren Britt Lusth

Annons

I Sandviken finns det 204 personer som fyller 80 år i år och som inte har några som helst kontakter med äldreomsorgen. De klarar sig bra på egen hand.

Söker upp 80-åringar

Eftersom kommunen har en skyldighet att informera om vilken hjälp som finns att få genomför äldreomsorgsförvaltningen just nu ett projekt där man söker upp 80-åringarna utan hemtjänst och talar om vilka rättigheter de har.

Ska känna trygghet

– Vi vill att de ska känna sig trygga och veta vad de kan få hjälp med den dagen de behöver det. Jag kan också lotsa vidare till rätt instans om det handlar om någonting annat än äldreomsorg, tipsa om enkla skadeförebyggande åtgärder eller berätta att det finns en Fixar-Matte. De ska känna att kommunen bryr sig, säger Britt Lusth, projektledare som söker upp och gör personliga besök hos alla som vill.

– Hittills är det bara en som tackat nej till besök, berättar hon.

Kjell Olsson, nyss fyllda 80 år, blev glatt överraskad när en representant för kommunen själv hörde av sig och ville komma på besök för att tala om vilken hjälp han och hustrun Ingrid, 75, har rätt att förvänta sig.

– Det är bra att kunna förbereda sig även om vi inte behöver hjälp just nu, menar paret.

Entusiastisk

Britt Lusth är full av entusiasm när hon berättar om sina möten med Sandvikens piggaste och friskaste plus 80-åringar.

– Jag har träffat så många positiva och glada människor, säger hon.

Något som överraskat Britt Lusth är att en stor andel av plus 80-åringarna hon mött använder datorer och mobiltelefoner.

– Jag blir jätteimponerad när jag ser hur många av de här personerna som uträttar ärenden via internet, mejlar med barn och barnbarn och ringer med mobiltelefon. De har gjort en häftig teknikresa genom sina liv.

Är det ett bra recept för att hålla sig pigg och glad högt upp i åren?

– Ja, är man nyfiken och hänger med i utvecklingen mår hjärnan bra.

Mer läsning

Annons