Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De bytte Sandviken mot USA

/
  • UTLANDSÄVENTYR. ”Vi har haft det rätt bra och bekvämt här, både praktiskt med nära till jobb och golfbana och rent ekonomiskt”, konstaterar Niklas och Evelyn Blomgren efter snart två år år i Kennewick, som ligger i nordvästra USA. Niklas Blomgren bytte sin tjänst på Sandvik i Sandviken mot jobbet som logistikchef på Sandvik Materials Technology’s amerikanska produktionsenhet, Sandvik Special Metals.

Spännande och lärorikt summerar paret Niklas och Evelyn Blomgren sin vistelse i USA. Det är Niklas jobb på Sandvik som tagit dem ut i världen.

Men 1,5 år som hemmafru räcker, tycker Evelyn som nu reser hem till Sverige ett halvår tidigare än planerat för att börja arbeta igen. Hon fick aldrig något jobb i USA.

Annons

Som ett globalt företag med representation i över 130 länder fungerar Sandvik som dörröppnare till andra delar av världen för många Sandvikenbor.

Sandvikanställde Niklas Blomgren fick erbjudandet om att jobba i USA direkt efter att ha arbetat med ett tillfälligt projekt på en av Sandviks produktionsenheter där. Men med en fru som just fått jobb som projektingenjör på Skanska låg det inte rätt i tiden.

Några år senare kom dock chansen igen och då gjorde de slag i saken.

– Det finns bara vissa tidpunkter i livet som det är möjligt att göra något sådant här. Har man barn som går i skolan blir det lite jobbigare och fler faktorer att ta hänsyn till, säger Niklas Blomgren.

Flyttade till USA:s västkust

Niklas och Evelyn sålde lägenheten, packade bohaget i en stor container, sa upp alla svenska kreditkort och gav sig i väg. Niklas anställdes som logistikchef vid Sandvik Special Metals i Kennewick som ligger i södra delen av staten Washington på USA:s västkust.

– Eftersom jag varit där under en kortare period tidigare visste jag att jag trivdes, både i området och med personalen.

Han såg också fördelen med att komma till en liten enhet.

– Här har jag fått en helhetsbild av alla processer och hur det är att driva ett företag, ett amerikanskt företag – för även om det är Sandvik är det amerikanska regler som gäller här. Det är stor kulturskillnad.

Inte självklart

Men för Evelyn Blomgren vars karriär just börjat ta fart var det inte ett självklart val att ta tjänstledigt i två år.

– Det var det som talade emot att vi åkte, säger Niklas.

Eftersom Kennewick tillhör en mycket expansiv region hoppades och trodde de dock att även Evelyn skulle hitta ett jobb. Men det visade sig inte vara så enkelt.

– Jag har sökt 300 jobb, men bara fått gå på två intervjuer. Då handlar det om alla typer av yrken, från ingenjörsjobb till klädförsäljare. Hade jag vetat att jag inte skulle få jobb hade vi kanske inte åkt.

Hunnit en del

Evelyn har hunnit med att ta körkort, läsa distanskurser på KTH och lärt sig spela golf.

– Jag har i alla fall fått lära mig att ta det lugnt och så har jag fått upp ögonen för golf – det trodde jag aldrig, men det innebär att jag och Niklas nu har ett gemensamt intresse.

1,5 år som hemmafru tycker hon dock får räcka.

– Det jobbigaste har varit att inte känna sig nyttig och att inte vara behövd. Jag har tagit hand om inköp, matlagning, städning och tvättning bara för att ha något att göra på dagarna – verkligen som en riktig hemmafru, skrattar Evelyn.

Positiv tid

När hon nu väl är på väg hem för att snart sitta på sin kontorsstol igen konstaterar hon att det ändå var rätt beslut att åka i väg. En tillbakablick på vistelsen i Kennewick ger mestadels positiva minnen.

– Jag har säkert mognat som person och lärt mig bemöta nya människor. Dessutom har jag lärt mig bättre engelska och amerikansk kultur.

Niklas som stannar kvar själv i ytterligare ett halvår tycker tiden i Kennewick har gått snabbt och han hade gärna stannat längre.

– För mig jobbmässigt är det här i kortaste laget, man ska nog inte vara inställd på att stanna mindre än 2,5 år. Men jag rekommenderar verkligen att hitta en sysselsättning till respektive. Det kan vara golf, välgörenhet eller vad som helst som gör att man blir någon i ett sammanhang och kommer ut och träffar folk, säger Niklas.

Mer läsning

Annons