Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De strider som lek

/
  • SOFT SPEL. I airsoft tävlar två lag mot varandra genom att skjuta plastkulor med realistiska vapen. Helst spelar de i nedgångna industrimiljöer. Robin Rundgren Sundin och Damien Krantz gömmer sig i den krigslika miljön i Mackmyra.
  • GEMENSKAP. För David Öst, Mattias Mattsson Persson, Robin Rundgren Sundin, Damien Krantz och Linus Nilsson handlar airsoft inte bara om att skjuta på varandra i simulerade stridssituationer.
  • DYRT. David Öst berättar att airsoft är en dyr hobby, ett vapen kan kosta tusentals kronor.
  • FLÅS. Kondition krävs för att spela airsoft i timmar. Linus Nilsson tillsammans med kompisarna i Spetsnaz Group Oboroten har hittat en mer krävande hobby än att sitta framför datorn.
  • David Öst och Damien Krantz
  • Linus Nilsson och Mattias Mattsson Persson.
  • Mattias Mattsson Persson
  • Robin Rundgren Sundin

En regntung novembersky hänger över Mackmyras nedgångna sulfatfabrik. I bråten bland skrot, däck och en gammal båt förbereder sig fem unga män i kamouflagekläder för att skjuta på varandra. Allt ser realistiskt ut, vapen och kläder - men det är bara en lek.

Annons

Airsoft är en växande hobby, där lag tävlar mot varandra i simulerade stridssituationer. David Öst från Sandviken och hans vänner i Spetsnaz Group Oboroten sprider ut sig i den öde fabrikslokalen, innan de börjar röra sig mot varandra.

– Adrenalinruschen är roligast, säger han.

Fördomarna mot Airsoft – vapnen skjuter små plastkulor – är många, vilket försvårar deras utövande av hobbyn.

– Folk vet inte vad det är och blir rädda.

– Vissa som ser oss tror nog att det är nazister som är ute och övar, fyller Linus Nilsson i.

Den uppfattningen kunde inte vara mer fel. Killarna i gruppen är trevliga och måna om att visa att de är snälla och ofarliga, trots att de springer runt som ryska soldater.

De har svårt att hitta platser att spela på, och i veckan har de skrivit till bland annat Sandvikens kommun i förhoppningen om att få tips på områden som de kan få använda.

De är ett tight kompisgäng, vilket märks på smågnabbet när de står och röker i råkylan.

– 80 procent är socialt. Att få snacka och grilla efteråt.

Ett 60-tal personer sysslar med airsoft i Gästrikland, uppskattar de, och det är tämligen enkönat.

– Majoriteten är killar, vilket vi tycker är synd.

Slående med Spetsnaz Group Oboroten, och de forum för airsoft-utövare som finns på nätet, är hur måna de är om att framhålla säkerhetsaspekter. Just för att deras hobby möter så mycket skepsis håller de rötägg på avstånd.

Spelet kan utövas i skogen, men helst är de i gamla nedlagda fabriksmiljöer, och de studerar begeistrat sulfatfabrikens nästan krigslika förfall.

De erkänner att airsoft är en hobby som skjuter hål på ekonomin.

– Ja, det är rätt dyrt.

Ett vapen kostar tusentals kronor.

Utan airsoft skulle de sitta fjättrade vid sina datorer, och hobbyn jagar upp konditionen. När de har sprungit färdigt står de och flåsar, och låter Arbetarbladets team skjuta av en salva innan de packar ner sina saker.

De ler mycket.

– Roligare!

Läs mer på www.dcon.nu/sgo

Mer läsning

Annons