Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tävlar om värsta billjudet

/
  • Sanny Wallman är den som mekar mest och Sandra Lindström äger bilen. Tillsammans åker de på billjuds-tävlingar och har så där riktigt roligt som äkta entusiaster kan ha.
  • Föraren och passageraren sitter framför en vägg av högtalare på sammanlagt 15 000 watt. Sanny Wallman spräckte framrutan på bilen en gång och allt i bilen måste kunna ”flexa” någon centimeter.
  • Här ska det monteras diskant och mellanregister. Fästena gjuts i plast och det ligger många timmars jobb bakom att få en ljudanläggning klar för tävling.
  • Några fina priser har det blivit under de tre år Sanny Wallman och hans flickvän Sandra Lindström tävlat i billjud.

När framrutan svajar ett par centimeter ligger volymen ungefär rätt – lite högre än när ett jet-plan startar.

– Det är så man vinner tävlingar i billjud, berättar Sanny Wallman som just nu trimmar ljudanläggningen i flickvännen Sandras bil inför en kvaltävling till SM.

Annons

Den ser inte mycket ut för världen, konstaterar jag på garageinfarten i Dalsäng, strax väster om Jäderfors, där det står en liten röd Golf med dörrarna öppna.

– Stig in, kommenderar Sanny, varpå jag lite oroligt tar plats sedan jag noterat att baksätet ersatts av en vägg med rader av hotfulla svarta hål – bashögtalare på sammanlagt 15 000 watt.

Det blir en kort ljudupplevelse. Och på köpet rensade bihålor. Eller ljud och ljud... Det var snarare en sorts massage tänker jag och minns min hemmabio därhemma på två gånger 80 watt. Den fyller jag vardagsrummet med rätt rejält.

Sanny skrattar och berättar att det ska vara så – och att han faktiskt spräckt framrutan en gång.

– Allt i bilen ska kunna flexa en eller ett par centimeter. Det är förbjudet att vara i bilen under tävlingsmomenten, så vi styr ljudet utifrån. Själva spelaren skulle dessutom förstöras om den utsätts för tävlingsljud.

Det här är naturligtvis tekniknörderi när det är som mest utstuderat – och roligast.

För roligt har de, det märks på Sanny och Sandra. Det är så klart själva orsaken till varför de kostar på en ljudanläggning för en bra bit över 100 000 kronor, med hjälp av sponsorer ska tilläggas, och som kräver sex specialbatterier för 4 500 kronor styck.

– Bilens generator orkar inte driva ljudanläggningen. Mellan tävlingsmomenten laddar vi batterierna, berättar Sanny.

När de började tävla i billjud sa alla att deras Golf-trea var bland det sämsta man kunde välja.

– Men vi överbevisade dem rejält när vi vann SM förra året, konstaterar Sanny leende.

Och nu tar de sikte på Elmia Custom Motorshow i början av april, som är kvalificerande för SM. Sedan blir det kanske både EM och VM.

Mer läsning

Annons