Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tog cykeln hem från jobbet – i Norge

/
  • mitt i natten. För att undvika allt för mycket trafik cyklade tjejerna ibland på natten. Att det är mitt i natten kan man knappt tro på den här bilden. Men klockan är tre och Magdalena har stannat för att dricka lite medan cykelkompisen Anna-Lena  tar fram kameran.
  • hemma sen i lördags. Anna-Lena Olofsson från Säljan i Sandviken och Magdalena Engström från Harkskär i Gävle kom i lördags hem från en cykeltur på 170 mil. De cyklade hem från sitt jobb på ett sjukhus i Tromsö i Nordnorge. På fredag väntar nästa utmaning i form av Vätternrundan.
  • Svensk sommar. När de startade i Norge var det vinter och när de kom till Sverige hade det blivit sommar.

Sjuksköterskorna Anna-Lena Olofsson från Säljan och Magdalena Engström från Harkskär bestämde sig för att cykla hem från jobbet. Det blev en cykeltur på 168,4 mil och 106 timmar och 38 minuter i sadeln. Var de jobbar? I Tromsö i Nordnorge.

Annons

Det började som ett skämt. Anna-Lena Olofsson och Magdalena Engström som jobbar som sjuksköterskor på Universitetssjukhuset Nordnorge i Tromsö skojade med varandra om att de skulle ta cykeln hem från jobbet någon dag.

Förra året cyklade kollegorna Vätternrundan tillsammans och för att få ihop tillräckligt med mil i benen inför årets upplaga av den klassiska cykeltävlingen bestämde de sig för att göra slag i saken.

– På det här sättet kunde vi jobba kvar i Norge ända till slutet av maj och ändå få träning, berättar Anna-Lena.

21 maj satte de sig på cyklarna i Tromsö. Resan gick över Kilpisjärvi i Finland till Karesuando och sedan neråt genom Sverige. Hela resan tog tre veckor.

Fick vända efter åskväder

Dramatik blev det i Hammerdal när ett dundrande åskväder gjorde att de fick vända på fjället.

– Vi hade tagit den vägen för att slippa trafiken närmare kusten. Men ovädret gjorde det farligt och vi fick övernatta i en ostädad fiskestuga, berättar Magdalena.

Annars har de bott i campingstugor och en natt hemma hos en vänlig privatperson. Två vilodagar har de haft sammanlagt, annars har det varit cykelsadeln som gällt. I början av resan var det vinterföre, is på sjöarna, regn, blåst och hagel, men de har cyklat mot värmen. Sent i lördags natt kom de hem.

”Verkligen fått se Sverige”

– Det har varit en fantastisk upplevelse och vi har verkligen fått se Sverige. På en cykel kommer man så nära, man känner vinden och dofterna. Och även om det ibland varit jobbigt fysiskt har man haft semester i huvudet, säger Magdalena, som vill tacka okända bilister och tillfälliga kontakter för alla glada tillrop under resan.

I går lämnade de in sina cyklar för service inför starten i Vätternrundan på fredagskvällen.

Till saken hör att Anna-Lena faktiskt cyklat turen Tromsö–Sandviken en gång tidigare. Och främmande för nya långa cykelturer är varken hon eller Magdalena.

– Nästa gång siktar vi kanske på Gibraltar, säger de.

Mer läsning

Annons