Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dement åldring rymde mitt i natten

En förvirrad åldring lämnade mitt i natten ett av Sandvikens demensboenden utan att personalen märkte någonting.

Mannen hittades vid ett järnvägsspår där han kunde ha blivit påkörd och dödad.

– Säkerheten är inte tillräckligt bra. Sådana här saker får bara inte hända, säger Aino Blom, Demensför­eningens ordförande.

Annons

Händelsen med den demente mannen som rymde mitt i natten utan att något larm gick i gång inträffade redan under påskhelgen. Men varken samordnaren Maria Lindkvist eller medicinskt ansvariga sjuksköterskan Eva Almén-Åström hade i går sett någon lex Sarah-anmälan eller en ens en avvikelserapport.

– En sådan här incident ska anmälas så att vi kan se om det brustit i exempelvis rutinerna och i så fall kan rätta till det som är fel, säger Maria Lindkvist.

Omöjligt att ha koll

När den demente lämnade boendet mitt i natten bestod nattpersonalen bara av två anställda som tillsammans ansvarade för tre avdelningar.

– De kunde omöjligt ha kontroll på alla som bor där. Händer det något allvarligt högst upp blir de andra två våningarna obevakade, konstaterar Aino Blom.

Hon berättar att hon pratat med personal på flera olika demensboenden i Sandviken som berättat att de ofta känner sig otrygga.

– Uppenbarligen är inte säkerheten tillräckligt bra. Annars skulle inte en sådan här sak kunna inträffa. Ytterdörrarna på ett demensboende måste vara ordentligt låsta.

Fråga till fullmäktige

Kristdemokraten Leif Jönsson har fått information om händelsen. Utifrån det inträffade lyfter han frågan om säkerheten vid Sandvikens demensboenden i en interpellation till kommunfullmäktige.

– Jag ser mycket allvarligt på det som hänt. Den här personen hamnade i en situation som var direkt livsfarlig. Som tur är slutade det lyckligt tack vare att det kom några förbi som kunde hjälpa mannen.

Även Leif Jönsson menar att det omöjligt att förvänta sig att personalen ska kunna hålla alla under uppsikt nattetid.

– Säkerheten borde vara så hög på ett demensboende att sådana här saker inte kan inträffa.

Sedan Socialstyrelsen förra året upphävde föreskrifterna om skydds- och tvångsåtgärder inom äldreomsorgen är det förbjudet att använda lås, larm, grindar och bälten för att frihetsberöva dementa personer. Däremot är det tillåtet att använda samma hjälpmedel om de dementa själva samtycker genom att visa att de känner sig trygga och säkra.

Mer läsning

Annons