Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras fall uppe till diskussion

/
  • I går sammanträdde individ och familjeomsorgsnämnden för första gången sedan mediestormen efter Uppdrag Gransknings program om hur socialtjänsten i Sandviken omhändertog Jennie och Thomas barn.

Vid individ och familjeomsorgsnämndens (IFO) sammanträde i går diskuterades Jennies och Thomas fall.

– Alla i nämnden har fått en möjlighet att ställa frågor och räta ut eventuella frågetecken, och det känns väldigt bra, berättar nämndens ordförande Renate Almén efter sammanträdet.

Annons

I går sammanträdde individ och familjeomsorgsnämnden för första gången sedan mediestormen efter Uppdrag Gransknings program om hur socialtjänsten i Sandviken omhändertog Jennie och Thomas barn.

– Vi pratade förstås om ärendet och all uppmärksamhet detta har fått, säger Renate Almén och fortsätter,

– Det handlade om en möjlighet för alla i nämnden att få en information om hur lagstiftningen ser ut och hur man tillämpar den. Men vi var aldrig inne i själva utredningen och diskuterade hur den har skötts, där finns inga tveksamheter, betonar Renate Almén.

Hon framhäver att nämnden inte har någon möjlighet att pröva handläggningen utan att man litar till Socialstyrelsens utredning som inte pekade på några brister i nämndens agerande.

– Vi har heller inte diskuterat oppositionens krav på en internutredning, säger Renate Almén som välkomnar Peter Kärnströms initiativ om att låta kommunstyrelsen få ta del av de rutiner som individ- och familjeomsorgsnämnden har i ärenden som Thomas och Jennies.

Under dagen har också tre olika anmälningar kommit in till Justitieombudsmannen (JO). I samtliga fall vill anmälarna att JO prövar om kommunens handläggare inom socialtjänsten gjort sig skyldiga till tjänstefel.

– Det har vi inte hanterat alls i nämnden. Man kan ju inte JO-anmäla politiker, utan bara myndigheter och därför kommer tjänstemännen att titta på JO-anmälan, säger Almén.

I gårdagens Arbetarbladet berättade Thomas att familjen också tänker göra en skadeståndsanmälan till Justitiekanslern (JK) för den tid då Thomas satt frihetsberövad i samband med rättegången mot honom. Den anmälan har dock inget med Sandvikens kommun att göra, utan JK ska bara pröva om Thomas har rätt till skadestånd från staten för den tid han satt frihetsberövad.

Mer läsning

Annons