Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras nagelkurs blev dubbelt så dyr

/
  • ÅNGRAR SIG. ”Ingen av oss hade så här i efterhand gått kursen om vi hade vetat vad det skulle landa på”, säger Annie Markarian, Alexandra Skildebrant och Karina Andersson. De menar att de aldrig informerades om hur mycket mer pengar de skulle behöva lägga ut.

Annie Markarian, Karina Andersson och Alexandra Skildebrant betalade 45 000 kronor var för en privat utbildning till nagelterapeuter. Men de fick lägga ut minst lika mycket till för material och utrustning för att kunna slutföra kursen.

Annons

Nu vill de varna andra för skolan som de tycker kommer med vilseledande information.

Annie Markarian, Karina Andersson och Alexandra Skildebrant nappade på en deltidsutbildning från Sveriges Nagelterapeutskola i Nyköping.

Efter en termins studier skulle de vara färdiga nagelterapeuter. I utbildningsprospektet som de fick står det att samtliga kursdelar kostar 45 000 kronor inklusive moms. Förbrukningsmaterial på skolan ingår. Deltagare som betalar allt på en gång bjuds dessutom på kurserna i airbrush-teknik och dekoration.

Det gjorde Annie, Karina och Alexandra och blev därför förvånade när de gång efter gång uppmanades att köpa utrustning och material för åtskilliga tusenlappar. Bland annat förväntades de köpa en airbrush-maskin för över 5 000 kronor för att kunna gå den delkursen.

– När jag började trodde jag aldrig att pengarna skulle sticka i väg så. Det framgick inte någonstans att man skulle behöva köpa till så mycket material, berättar Annie Markarian.

Inför varje delmoment har de fått köpa utrustningslådor. De uppger att de inte fått veta kostnaden eller innehållet i förväg. De har nu flera dubbletter. En del behöver de visserligen i sin egen verksamhet, annat har känts mycket onödigt.

– Som nystartad vill man inte dra på sig för stora kostnader innan man har hunnit få in kunder, säger Karina Andersson.

När de kontaktade rektorn blev svaret att de inte var hennes kunder utan kursledarens ansvar. Skolan stod bara för kompendium och diplom – något de fick ligga på för att få ut när kursen väl var slut. Samtidigt fick de intyg för ett delmoment som de inte hade läst.

– Oseriöst, tycker de.

Skolan tog 300 kronor för elevbehandlingar.

– Vi har fått höra i efterhand att folk varit missnöjda och undrat hur vi kunnat ta betalt för det. Men vi har inte fått några pengar, betonar Karina Andersson som säger att behandlingarna på många salonger brukar vara gratis.

De tycker även att kursledaren visat bristande engagemang. För att känna sig helt säkra på yrket har de i efterhand fått gå extrakurser och ta hjälp av andra verksamma nagelterapeuter.

– Jag hade faktiskt förväntat mig en hel del av utbildningen, speciellt eftersom den är privat, säger Karina Andersson.

Deras syfte med att gå ut offentligt är inte att få tillbaka pengarna utan att varna andra för skolan som de tycker kommer med vilseledande information.

Annons