Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras råd hjälpte brandmännen

/
  • Börjar brinna igen. Medan vi pratar med produktionschefen Christina Anttila och flödeschefen Maria Enquist puffar röken plötsligt upp igen, drygt 20 timmar efter att branden började.

Deras expertkunskaper hade stor betydelse för att ingen skadades vid den omfattande branden på Sandviks tråd­avdelning i Sandviken.

– Vi gav råd så att brandmännen kunde arbeta säkert, säger flödeschefen Maria Enquist och produktions­chefen Christina Anttila.

Annons

Vi träffar dem utanför trådavdelningen vid 16-tiden på fredagen, nästan ett dygn efter att branden bröt ut.

Maria Enquist ansvarar för personal, drift och arbetsmiljö på betningen. Hon befann sig något hundratal meter därifrån när larmet gick. Hon larmade i sin tur sin chef, Christina Anttila, och båda kom dit samtidigt som brandbilarna, vid 19.30-tiden på torsdagskvällen.

– Vi såg till att alla som jobbade, ett 30-tal, kom ut ur byggnaden. Det gick snabbt och smidigt, berättar Christina Anttila, lättad över att ingen skadades även om de båda operatörerna som jobbade vid betkaret var chockade.

Minimera utsläpp

Nästa steg var att minimera utsläpp till omgivningen. Dagvattenledningar plomberades och räddningstjänstens rökdykare fick gå in och dumpa syrabaden som elden inte fått tag i.

– Vi har ett speciellt avloppsnät för kemikalier. Det är viktigt att tänka på den yttre miljön, säger Maria Enquist.

De rådde räddningspersonalen att undvika att släcka med vatten i närheten av det brinnande betkaret. Detta eftersom vatten kunde reagera med den heta luten och framkalla nya explosioner.

Betkaren täcktes med brandfiltar.

När branden flammade upp framåt tretiden på natten så gav Maria Enquist rådet att larma allmänheten.

– Jag ville inte att medborgarna skulle fara illa. Den kraftiga röken kunde vara farlig. Det var bäst att ta det säkra före det osäkra och hellre larma en gång för mycket, säger hon.

Får beröm

Räddningsledaren Håkan Andersson berömmer de båda kvinnornas råd som bland annat handlade om vad röken kunde innehålla, explosionsrisken och hur brandmännen skulle göra om de fick syra på kläderna.

Medan vi pratar puffar plötsligt svart rök upp från taket. Det lägger sig efter ett tag.

– Det är speciell takkonstruktion som gör att brandmännen haft väldigt svårt att komma åt, säger Christina Anttila som hoppas att det konstrueras på annat sätt när det ska byggas upp på nytt.

Själv har hon varit vaken sedan sjutiden på torsdagsmorgonen.

Hon åkte hem och duschade men var snart tillbaka igen och när Arbetarbladet träffar de båda kvinnorna har de just gått en brandrond i byggnaderna.

De har teorier om vad som orsakade branden men vill inte spekulera.

– Utredningen får visa om teorierna stämmer, säger Christina Anttila och betonar att det var erfarna betare som jobbade vid karen.

Mer läsning

Annons