Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designskolan i Sandviken räddad

/
  • VILL BLI TEATERSKRÄDDARE. Sara Renvaktar tycker om dramatiska och historiska kläder. Hon vill utbilda sig vidare sedan hon fått behörigheten på mode- och designutbildningen i Sandviken.

Utbildningen var redan nedlagd och materialet undanstoppat i ett förråd i Järbo.
Då räddades Sandvikens riksunika mode- och design- utbildning i sista stund.

Annons

16 nya elever började i måndags.

– Jag blev glad när jag fick chansen, säger Ann-Christin Lindqvist.

Sedan 60-talet har Sandviken haft en påbyggnadsutbildning i textil, mode, form och design som saknat motsvarighet i landet. Många av eleverna har gått vidare till Beckmans designhögskola eller textilhögskolan i Borås och blivit erkända designers.

Men i våras kom beskedet att profilutbildningen måste läggas ned. Efter det att yrkeshögskolor införts som ny utbildningsform skulle inga fler påbyggnadsutbildningar få starta, beslutade regeringen.

– Vi fraktade allt material och alla arbetsredskap till ett förråd i Järbo och meddelade dem som sökt att det inte skulle bli någonting. Det kändes väldigt tråkigt, säger läraren Gun-Britt Edvardsson.

I dag är hon glad igen. Efter att stöpt om mode- och designutbildningen till en gymnasial yrkesutbildning för vuxenstuderande i regionen, fick skolan tillstånd att köra vidare.

– Skillnaden är att vi i dag är lite mer inriktade mot handel. Vi har närmat oss yrkeslivet från att tidigare enbart varit studieförberedande.

Trots sen marknadsföring kom det 30 sökande till de 16 platserna.

– Jag har alltid varit intresserad av hantverk och sömnad. Därför blev jag glad när jag såg annonsen bara två-tre veckor innan skolstarten, säger Ann-Christin Lindqvist, en av dem som började i måndags.

Sara Renvaktar, som älskar historiska kläder och siktar på att bli teaterskräddare, sökte redan i våras men fick då besked om att det inte skulle bli någon ny intagning.

– Jag hade en praktikplats på teatern i Gävle som jag hoppade av när det kom nytt besked.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons