Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir inga pengar till Gysingelänken

/
  • Protesterade förgäves. Bilden är från 2007 då elever från Färnebo folkhögskola protesterade mot landstingets motvilja att bidra till Gysingelänken.

Det blir med största sannolikhet inga pengar från landstinget till Gysingelänken.
Landstingsstyrelsen anser att man inte har råd med det och föreslår nu att landstingsfullmäktige river upp det tidigare beslutet om att rädda busstrafiken.

Annons

Det var i samband med att landstingsfullmäktige i december skulle klubba årets budget som landstingspolitikerna närmast av misstag bestämde att man ska samarbeta med busskooperativet i Österfärnebo för att rädda busstrafiken längs med den så kallade Gysingelänken.

Beslutet togs i det kaos som uppstod efter att den sittande majoriteten förlorade budgetomröstningen och lade ned sina röster.

Och efteråt var glädjen stor i Österfärnebo.

Men landstingsstyrelsen som skulle verkställa beslutet verkade inte vilja ta i den heta potatisen utan bollade istället iväg den till nämnden för tillväxt och regional utveckling. Nämnden avrådde från att man skulle gå in och stödja trafiken, man anser inte att den typen av trafik är landstingets ansvar. Man befarar dessutom att skulle öppna för många fler att söka pengar till liknande busslinjer.

– Det här är snarare en lokal och kommunal fråga. Vi har också tidigare sagt nej till liknande busslinjer, bland annat tågbussen i Hofors, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Och i går beslutade landstingsstyrelsen att man inte vill stötta busstrafiken.

De borgerliga oppositionspartierna och Sjukvårdspartiet föreslog att landstinget skulle bidra med 100 000 kronor men de blev nedröstade av S, C, MP och V.

Styrelsen skickar därför tillbaka frågan till fullmäktige och föreslår att det tidigare beslutet att rädda trafiken ska rivas upp.

– Det är en enorm besvikelse om det blir så. Då kan vi inte driva trafiken vidare, säger busskooperativets ordförande Mats Ehn.

I beslutet skriver landstingstyrelsen att man försökt hitta lösningar men misslyckats. Mats Ehn är dock inte så imponerad av försöken.

– Man har inte ens kallat till ett möte och diskuterat frågan med berörda parter. Det är väldigt dåligt!

I väntan på det bidrag som kooperativet räknat med att få från landstinget har man hankat sig fram med hjälp från lokala föreningar. Men i april är pengarna slut och då läggs trafiken ned.

Om inte fullmäktige beslutar gå emot styrelsen och skjuta till de pengar som behövs.

Mer läsning

Annons