Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det finns inte svårare frågor att hantera”

– Svårare frågor finns inte. Eftersom syftet är att skydda barn måste man ibland förstå och acceptera att åtgärderna i efterhand visar sig vara orättvisa och orättmätiga.

Det säger Monica Malmqvist, jurist på Socialstyrelsens tillsyns­avdelning, om tvångsomhändertagande av barn.

Annons

Monica Malmqvist tillhör inte den avdelning som nu för tredje gången granskar om Sandvikens kommun gjorde rätt eller fel när Jennie och Thomas barn omhändertogs.

– Jag kan alltså inte uttala mig om Sandvikenfallet, klargör hon.

Rent allmänt tycker Monica Malmqvist att det inte finns svårare frågor att hantera.

– Man önskar att det alltid gick att omedelbart ta reda på vad som är rätt eller fel i sådana här ärenden. Men tyvärr finns det i dag inga sådana metoder. Därför måste man tyvärr acceptera att det ibland blir fel och orättvist.

Enligt socialtjänstlagen finns det en generell anmälningsskyldighet när det misstänks att barn far illa. Den gäller även privatpersoner.

– Det handlar inte bara om saker som man känner till, det räcker med en grundad misstanke. Det beror på det enorma skyddsvärdet som samhället ser för våra barn.

Enligt Monica Malmqvist måste tvångsomhändertaganden genomföras snabbt vid misstankar om övergrepp.

– Dels för barnens skydd, dels med tanke på att det blir svårt att genomföra en utredning om barnen hinner bli påverkade.

Att en förälder fälls eller frias i domstol avgör inte automatiskt om det är en lämplig vårdnadshavare.

– Socialtjänsten måste förutsättningslöst fortsätta sin utredning genom att hela tiden ta in nya fakta och uppgifter och titta på det utifrån nya perspektiv.

Mer läsning

Annons