Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det snöar florsocker över arenan

/
  • Och så lite snö på taket. Maria Khokar och Ebba Olsson lägger sista handen vid sina skapelser, Göransson Arena respektive Söderskolan.
  • I år har esteteleverna på Söderskolan haft Sandviken som temat för sitt traditionella pepparkakshusbak. Maria Khokar tittar in i Göransson Arena som hon varit med och byggt.
  • Söderskolan.
  • HEDRATS. Ica Björksätra är ett av de hus i Sandviken som förärats en pepparkakskopia.

Göransson Arena, Sandvikens kyrka och vattentornet i Storvik som knapriga, bruna miniatyrbyggnader med kristyr på.
Pepparkakshusen är bakade av esteteleverna på Söderskolan och finns sedan i går att beskåda i stadshusets foajé.

Annons

Inne i stadshusets foajé ligger pepparkaksdoften tung. Här står 13 olika pepparkakshus i former och skepnader som känns igen från Sandvikens kommun.

Det är kopior av bland annat Björksätraskolan, Söderskolan, Sandbacka park (härligt rosa) och Ica Björksätra – alla lagom välgräddade och pyntade med kristyr, florsocker och godis.

I flera veckor har det ritats, bakats och byggts pepparkakshus på Söderskolan. Häromdagen blev eleverna färdiga med sina verk och nu finns de alltså att beskåda i stadshuset.

Maria Khokar har tillsammans med tre andra kompisar byggt en Göransson Arena i miniatyr.

– Det välvda taket var svårast att få till. Vi fick grädda degen över en ugnsform, säger Maria, som inte brukar baka pepparkakshus hemma, men nog skulle kunna tänka sig det nu.

Riktigt lim

Alla hus ser väldigt proffsiga ut. Men frågan är hur goda de är. Ebba Olsson som varit med och byggt modellen av Söderskolan avslöjar en hemlighet.

– Vi har faktiskt satt ihop det med lim, men sen haft glasyr över för att dölja det, så det är inget man ska äta precis.

Det här är tredje året som esteteleverna på Söderskolan bakar pepparkakshus.

Tidigare teman har varit ”Inga räta vinklar” och ”I sagornas värld”. Då har det även tävlats om vilka som bakat finaste huset.

Tyck till själva

I år är dock tävlingsmomentet bortplockat på grund av tidsskäl, så vilket hus som är vackrast får var och en av besökarna tycka till om själv.

Utställningen pågår i stadshuset fram till tjugondag Knut, 13 januari.

Mer läsning

Annons