Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsstöten för flottningsmuseet?

Inga fler bidrag till Dalälvarnas flottningsmuseum men fortsatt stöd i minst fyra år till för Rosenlöfs tryckerimuseum. Så lyder förslaget till kultur- och fritidsnämndens möte i nästa vecka.
– Då är det endast avveckling som återstår, säger Sven-Olof Sundqvist, ordförande i stiftelsen bakom flottningsmuseet.

Annons

När utredningen om de två nedläggningshotade museernas framtid presenterades i slutet av januari var rådet från ansvarige Torsten Nilsson att kommunen bör satsa på dem båda. Men kultur- och fritidsnämnden ser nu bara ut att låta rädda det ena medan det andra läggs ned. I handlingarna till mötet 10 mars föreslås tryckerimuseet Rosenlöfs i Kungsgården att beviljas hyra samt ett driftsbidrag under fyra år. För flottningsmuseet i Gysinge blir det däremot inga fortsatta bidrag.

– Den bedömning vi har gjort är att det ena har större möjlighet att överleva än det andra, förklarar Ulf Gillström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden (S).

Han motiverar bedömningen med att Rosenlöfs haft något flera besökare samt en bättre verksamhet under de senaste åren. Några fler kommentarer vill han inte ge så länge ett beslut inte har fattats.

Att huvudbidragsgivaren Sandvikens kommun nu tar sin hand från flottningsmuseet innebär sannolikt dödsstöten för verksamheten. Sven-Olof Sundqvist ser inga möjligheter att fortsätta utan pengarna.

– Det är synd att de inte tror på oss. Men de har inte rätta känslan för det här och då är det svårt.

Han hade under gårdagen skrivit ett brev där han uppmanar kommunen att skänka marken där museet ligger till stiftelsen för en symbolisk krona för att komma undan hyreskostnader. Ändå blir han inte förvånad när han får höra om förslaget.

– Nej, det har jag nästan förstått.

Det är Nordiska museet som är formell ägare till föremålen som visas på Dalälvarnas flottningsmuseum. När grundaren Sandvikens kommun i höstas började visa begränsat intresse av att fortsätta sitt ekonomiska stöd markerade Nordiska museet sitt missnöje genom att skänka samlingarna till Dalarnas museum. Men styrelsen för Dalarnas länsmuseum tackade nej till gåvan med motiveringen att samlingen är av riksintresse och därför bör ägas av en nationell institution även i fortsättningen.

Annons