Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domen ger hopp om normal myggsommar

Myggprojektet fick rätt. Länsstyrelsen fel. Nu ger Miljööverdomstolen klartecken för fortsatt myggbekämpning i Ista.

Annons

– Så fort det blir varmt ska vi fira med kalas i trädgården, säger Ingrid Bergman som bor i området.

En lättnadens suck kunde höras över Ista och resten av Österfärnebotrakten när Miljööverdomstolens dom kom.

Länsstyrelsen har överklagat dispensen för den biologiska myggbekämpningen som Myggprojektet har fått. Men Miljö-överdomstolen ger nu ännu ett avslag, vilket innebär att den biologiska myggbekämpningen kan fortsätta trots Länsstyrelsens invändningar.

En enig domstol avslår länsstyrelsens invändningar.

– Nu känns det helt underbart. Vi har jobbat så hårt och det känns bra att få veta att vi har haft rätt hela tiden. Så fort det blir varmt ska vi fira med kalas i trädgården, säger Ingrid Bergman som bor i området och som har engagerat sig i frågan.Domen betyder att även andra myggområden, som Nationalparken, nu får bekämpas.

– Domen är prejudicerande, och vi ska kunna gå in i andra skyddade områden och bekämpa. Domstolen har kommit fram till att befolkningen lider och att det är ett giltigt skäl till att bekämpa myggen, så det är upp till oss att visa detta, säger Kalle Hedin, vd för Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag.

Även Ingrid Bergman påpekar att domen inte bara är bra för Ista, utan att många fler har glädje av den.

– Det är inte bara bra för oss som bor här, utan det gynnar alla.

I domen framgår det att länsstyrelsen har kommit med en kompromiss, som innebär att minska riskerna för negativ påverkan genom att begränsa besprutningen i tid och mängd för att på så sätt inte inverka allt för mycket på tranor och fiskgjusars häckningstid.Men det finns alltjämt orosmoln på himlen. Finansieringen av projektet, som i somras såg ut att vara räddad, är osäker. 4 miljoner kronor krävs, varav länsstyrelse, landsting och regionförbund ska stå för en del tillsammans med berörda kommuner. När parterna i juni träffades i Gysinge Wärdshus utlovades pengar, ett bidrag som nu ser ut att kunna utebli.

– Vi är oroliga för finansieringen, helt klart, säger Kalle Hedin.

Domen i Miljööverdomstolen får inte överklagas. Därmed säger länsstyrelsen nu att de rättar sig efter beslutet och att de inte kommer att driva frågan vidare, men att de närmare ska analysera domen för att se under vilka förutsättningar dispensen ges.

Mer läsning

Annons