Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doseringen ändras på surströmmingspillren

Analysen visar att problem kan uppstå om man äter maxdoseringen på 20 kapslar per dag, inte annars.

Det säger Patrik Enfält, vd för Rebiotica, som tillverkar ett koststillskott av surströmming som Livsmedelsverket har analyserat.

Företaget gör ändå bedömningen att omgående ändra maxdoseringen av surströmmingspillren.

Annons

Arbetarbladet skrev i fredagens tidning att Livsmedelsverket hade analyserat företaget Rebioticas kosttillskott, EpicAid, och funnit att de innehåller höga mängder av dioxiner och dioxinliknande PCBer.

Kosttillskottet är gjort på torkad surströmming utan några tillsatser. Livsmedelsverket menade vidare att brukandet av pillren skulle innebära en hälsorisk för unga kvinnor och gravida, men först vid ett intag av 20 kapslar per dag under ett år. Några tecken på att ett lägre intag, en till två kapslar per dag, skulle vara hälsofarligt har inte påvisats.

– Det är ju ingen som äter 20 kapslar varje dag i ett års tid, och att ta två till fyra piller en till två gånger om dagen är ingen risk. Problemet med surströmming är ju att det innehåller PCB och dioxin, det är ingen nyhet, säger Patrik Enfält, vd för Rebiotica.

Han menar vidare att Livsmedelsverkets rekommendationer till gravida att inte äta för mycket fisk från Östersjön och surströmming, på grund av det fisken kan innehålla, är något som länge har varit känt.

Men företaget gör nu ändå bedömningen att omgående ändra maxdosen av kosttillskottet, 20 kapslar per dag, till en lägre dosering och även göra en skrivning om doseringen som gäller barn.

Varför har ni inte tidigare ändrat doseringen?

– Vi har tidigare inte räknat utifrån maxdoseringen som Livsmedelsverket har gjort när det gäller hälsorisker som kan finnas. Men vår ambition är att justera till doseringarna omgående oavsett, säger Patrik Enfält.

Mer läsning

Annons