Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramautbildning kan komma tillbaka

Dramapedagogik kommer tillbaka som ett program på Högskolan i Gävle i höst efter två års uppehåll. Det är i alla fall förhoppningen.

Programmet finns med i utbildningskatalogen som nu skickas ut till studenterna. Men först måste Högskoleverket, som tidigare hårt kritiserat utbildningen, ge klartecken.

Annons

Otillräckligheter i den akademiska miljön och inte tillräckligt många, eller tillräckligt kompetenta lärare. Så löd Högskoleverkets utlåtande om dramapedagogprogrammet förra våren då man hotade med att dra in examensrätten för utbildningen om inte bristerna åtgärdades.

Då hade programmet redan fått vila ett år, just på grund av problemen.

Fler lärare

Men nu menar Högskolan i Gävle att kvaliteten säkrats och vill från och med i höst köra programmet på nytt.

– Vi har genomfört ett oerhört omfattande utvecklingsarbete, säger Åsa Morberg, chef för Akademin för utbildning och ekonomi på högskolan.

Bland annat har fler lärare anställts.

Förhoppningen är nu att Högskoleverket (HSV) kan ge klartecken någon gång under våren, helst före 15 april som är studenternas sista anmälningsdag till höstterminen.

– Vi har gjort allt i vår makt. Sedan ska vi lyckas beskriva det på ett sätt som HSV förstår, säger Åsa Morberg, som fortfarande är förvånad över avslagen för lärarutbildningarna.

Två år i Storvik

Dramapedagogprogrammet är ett samarbete mellan högskolan i Gävle och Västerbergs folkhögskola i Storvik. Studenterna går de två första åren i Storvik och kompletterar sedan med ett tredje år på högskolan och får en fil kand i dramapedagogik.

Utbildningen har tidigare även varit hotad internt, av ekonomiska skäl.

– Det är en dyr utbildning med relativt få elever. Men den är samtidigt unik, den enda i sitt slag i Sverige, säger Åsa Morberg.

Mer läsning

Annons