Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drar in på danskt griskött

/

Efter avslöjandet om hur grisar i Danmark behandlas kommer varannan svensk kommun att ställa hårdare krav på djuromsorgen när de köper griskött i framtiden.
Var tredje kommer omedelbart att minska eller helt sluta köpa griskött från Danmark. Sandviken och Tierp hör till dem.

Annons

För ett par veckor sedan granskade Ekot missförhållanden i den danska grisindustrin. Suggor som hålls i burar, överpackade boxar och grisar som misshandlas på väg till slakt.

Ekot skickade sedan en enkät till alla Sveriges kommuner för att se hur de reagerade på avslöjandet. Och reaktionerna har varit kraftiga. 140 kommuner har svarat på enkäten och av dem ska var tredje omedelbart dra ner eller sluta köpa danskt griskött.

Sandviken och Tierp tillhör de kommuner som angivit att de kommer att minska sina inköp av danskt griskött redan i år och ännu mer i kommande upphandlingar. Hofors har svarat att man inte vet hur man ska göra. Gävle, Ockelbo och Älvkarleby har inte svarat på enkäten alls.

I de svenska kommunerna har det danska köttet blivit allt mer populärt och förra året kom hälften av allt griskött från Danmark enligt grossisten Servera som är kommunernas största leverantör av livsmedel.

Servera har fått många samtal efter radioinslagen.

– Det är klart att de har varit bestörta över det som visats och den hantering av grisar som man inte varit helt medveten om, säger inköpsdirektören Nils Berntsson till Ekot.

På sikt kommer förändringarna bli än större. Enkäten visar att varannan kommun planerar att ställa hårdare krav på djuromsorg i nästa upphandling.

För Sandvikens och Tierps del handlar det om krav på att svansar inte ska klippas av och att slaktsvin ska ha lika stor gåyta som i Sverige. Sandviken vill heller inte att suggor ska hållas i burar.

Sandviken har kommunalt storkök, Tierp har Sodexho som matleverantör. Både kommunerna tar största delen av sina varor från Servera.

Annons