Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelt så många olyckor på Sandvik

Arbetsplats-olyckorna på Sandvik i Sandviken har ökat under det senaste året.

Annons

– Det kan bero på många omflyttningar med nytt folk på nya befattningar och att takten är högre. Men jag tror inte att det är hela sanningen, säger Tomas Kärnström, huvudskyddsombud på Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken.

I senaste numret av personaltidningen The Bulletin kommenterar SMT:s vd Peter Gossas den senaste olycksstatistiken som omfattar hela affärsområdet, i Sverige och utomlands.

”Det är mycket tråkigt att konstatera att den negativa trenden fortsätter”, skriver han i en krönika.

45 olyckor

Under andra kvartalet i år inträffade 45 olyckor som resulterade i sjukfrånvaro. Det motsvarar tio olyckor per miljon arbetade timmar, vilket är en fördubbling jämfört med läget för ett år sedan.

Efter personaltidningens pressläggning har också tredje kvartalets siffror blivit klara. De ser bättre ut:

32 rapporterade olyckor inom affärsområdet, vilket motsvarar sju olyckor per miljon arbetstimmar. Under tredje kvartalet i fjol var andelen fem olyckor.

SMT:s informationschef Lena Berg konstaterar att andelen var 17 olyckor per miljon arbetstimmar i slutet av 2006. Sedan sjönk olyckstalen, allra mest under lågkonjunkturen då produktionen var liten.

Senaste olyckan i helgen

Den senaste allvarliga olyckan inträffade i lördags morse då en 46-årig man fick fingret avslitet vid en ultraljudsmaskin i Rörverk 63.

– Vid sådana allvarliga olyckor görs alltid en anmälan till Arbetsmiljöverket och det görs en åtgärdsplan för att se till så att en sån olycka inte inträffar igen, säger Tomas Kärnström.

Han konstaterar att SMT:s ledning under de senaste åren har prioriterat säkerheten.

Det ökade antalet olyckor har diskuterats i företagets centrala skyddskommitté och oroar både ledning och fack, konstaterar han.

– Förhoppningsvis är det ett hack i kurvan, säger Tomas Kärnström.

Mer läsning

Annons