Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyr ”svartrivning” för kommunen

Sandvikenhus hade för bråttom när man byggde om det skadade taket på Norrsätraskolan i somras. Någon ansökan om att riva de sju takkuporna lämnades inte in i förväg. Det kan nu resultera i en byggsanktionsavgift på 150 870 kronor.

Annons

Det var på Sandvikens kommuns uppdrag som fastighetsförvaltaren Sandvikenhus byggde om Norrsätraskolans tak i somras. Men först i november lämnades det in en ansökan om rivningslov av de sju takkuporna. En åtgärd som strider mot detaljplanen.

Vid en genomgång av handlingarna visade det sig att det inte fanns någon kontrollansvarig anmäld, vilket krävs enligt plan- och bygglagen.

När personal från bygg- och miljöförvaltningen började ställa frågor om detta visade det sig att samtliga takkupor redan var rivna och ersatta med ny takbeläggning. Alltså en ”svartrivning”.

Vid bygg- och miljönämndens möte i nästa vecka väntas politikerna besluta om att bevilja bygglov i efterhand. Men det blir ett dyrt sådant. Utöver den ordinarie bygglovsavgiften på 1 960 kronor föreslås nämnden ta ut 150 870 kronor i så kallad byggsanktionsavgift för misstaget att riva utan tillstånd.

Mer läsning

Annons