Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyra jympatimmar för friskolan Prosperitas

/
  • Hyr av kommunen. Friskolan Prosperitas håller till i gamla Kungsfors skola en bit utanför Järbo. I skolbyggnaden från 1930-talet finns dock varken  gymnastiksal eller slöjdsal. Sådana lokaler får Prosperitas hyra av kommunen. Men nu visar det sig att kommunen tar olika betalt av friskolorna när de hyr gympasalar. Järbofriskolan får betala sex gånger mer än sandvikens andra friskolor.

Friskolan Prosperitas i Järbo betalar sex gånger mer än Sandvikens andra friskolor i lokalhyra när de ska ha gympa.
Ändå hyr alla av kommunen.
– Klart att det känns orättvist. Men vi har inget annat val än att betala och se glada ut, säger rektorn Anna-Karin Andersson.

Annons

När eleverna på friskolan Prosperitas, som ligger i gamla Kungsfors skola, ska ha idrottslektion åker de till Gullhedsskolans gymnastiksal inne i Järbo. Slöjdlektionerna hålls på Kungsgårdens skola.

310 kronor i timmen

Friskolan hyr båda lokalerna av kommunens kunskapsförvaltning som tar 310 kronor i timmen för dem.

Mycket pengar, tycker rektorn Anna-Karin Andersson. ”För den summan kan man som företag hyra Läkerol Arenas A-hall en timme”, skriver hon på frågepanelen på kommunens hemsida.

”Utgår från ett snitt”

– Vi har utgått från ett snitt av våra faktiska lokalkostnader och kommit fram till summan, förklarar Lars Walter, Sandvikens grundskolechef.

En förening med ungdomsverksamhet betalar dock bara 50 kronor i timmen för att hyra Gullhedsskolans gymnastiksal och en förening utan ungdomar betalar 125 kronor i timmen.

– Det är skillnad på en ideell förening och en friskola som drivs som ett företag och har fått skolpeng av kommunen. I skolpengen ingår en kostnad för lokaler, säger Lars Walter.

Men så resonerar man inte på kultur- och fritidsförvaltningen.

– Alla skolor, både kommunala och fristående får hyra till samma pris som ungdomsföreningarna, säger man på bokningscentralen på Jernvallen som har hand om uthyrning av kommunens idrottsanläggningar.

Bokningscentralen kan bara hyra ut skolornas gymnastiksalar efter skoltid, men andra lokaler som inte hör ihop med någon skola hyrs ut härifrån även dagtid.

Montessoriskolan och Göranssonska skolan har sina idrottslektioner på Jernvallen, hyr via bokningscentralen, och får alltså billigaste taxan.

En som anser att prisskillnaderna är upprörande är oppositionsrådet Nils-Gunnar Kempe, (FP).

– Det är fullständigt vansinne, så här får en kommun bara inte göra. Det är att bryta mot likabehandlingsprincipen å det grövsta, säger han.

Borde vara samma

Han anser att alla friskolor ska betala samma som de kommunala och samma som ungdomsföreningarna.

– Det handlar ju om barn och de ska inte straffas för att de valt en viss skola.

Även kommunalrådet Peter Kärnström (S) medger att det låter lite konstigt med olika prissättning.

– Visst är det så att man måste komma överens om vad som gäller, säger han.

Mer läsning

Annons