Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrast fjärr­värme i Sandviken

Sandviken har fortfarande Gästriklands dyraste fjärrvärme även om både Gävle och Hofors har höjt mer under det senaste året.

– Vi har högre bränslekostnader, säger Göran Panth, fjärrvärmechef på Sandviken Energi, när han försöker förklara den jämförelsevis höga taxan.

Annons

I Sandviken kostar fjärrvärmen drygt 139 kronor per kvadratmeter och år. Det är 13 procent mer än i både Gävle och Hofors.

Sandvikens fjärrvärmepris är högst i Gästrikland och högre än i 82 andra kommuner i landet, visar den senaste jämförelsen som branschen låtit göra och som presenterades på tisdagen.

Spillvärme från Ovako

I Hofors utnyttjas spillvärme från Ovako och i Gävle kan man elda med ved som är av sämre och billigare kvalitet. Det är en förklaring till att de har billigare fjärrvärme, menar Göran Panth.

Under 2000-talet har fjärrvärmepriset i Sandviken höjts med i snitt 4 procent om året. I år blev det 6 procent.

Från nyår höjs Sandvikens fjärrvärme med ytterligare tre öre per kilowattimme. För en normalstor villa blir det nästan 800 kronor dyrare, drygt 4 procent, visar energibolagets beräkningar.

Under det närmaste året ska Sandviken Energi börja elda med mer returträ och köpa mer från lokala leverantörer. Det ska hålla nere prisökningarna, tror Göran Panth som konstaterar att bränslekostnaderna fördubblats sedan 2003.

Billigt trots höjning

Jämförelsen som presenterades på tisdagen, den så kallade Nils Holgersson-undersökningen, visar också att fjärrvärmen i Älvkarleby blev 20 procent dyrare i år.

Men ändå har kommunen lägre taxa än alla andra kommuner i Gävleborg och Uppsala län.

Älvkarlebys taxa är bland de 15 lägsta i hela landet trots höjningen under det senaste året.

Mer läsning

Annons