Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter flera sorters resor ser Kim fram emot Svenssonlivet

/
  • Kim Kotilainen, 29 år, har gjort flera olika sorters resor de senaste tre åren, men nu vill han
  • Kim cyklade tvärs över Sverige och följde västkusten på sin resa mot Europa.
  • Det var tuffa förhållanden när vintern kom till Kroatien.
  • I Österrike träffade Kim tre fransmän som också cyklade, en av dem var Timothée Goutayer. Här har de tagit en paus i Kroatien.
  • Karin Gornji, Kroatien.

Den här artikeln skulle handla om en kille som sade upp sig från jobbet, sålde sina prylar och stack i väg på en lång utlandsresa. Men 29-årige Kim Kotilainen visade sig ha gjort fler, långt svårare och längre, resor.

Annons

Det är i slutet av januari och blötsnön singlar sakta ner. Vi har stämt träff hemma hos Kims mamma i Gästrike-Hammarby där han bor för tillfället. Bara några dagar tidigare landade han i Sverige efter att ha varit tre månader i Indien, ett land han drömt om att få resa till.

– Jag har alltid varit intresserad av hinduismens livsfilosofi och teorier; varför är man här, vad är meningen med livet, särskilt efter min pappas död, berättar han.

LÄS OCKSÅ: Hiertekören ställer in välgörenhetsresa efter oroligheter

Resan till Indien i all ära, men under vårt samtal visade det sig att Kim även har gjort en helt annan sorts resa – en resa som började för tre år sedan.

Då hade han stora alkoholproblem, något som flera i hans familj har haft, och tagit sig ur. Kim började dricka när han var 15 år och drack kontinuerligt fram tills att han var 26. När han hade slutat skolan och fått jobb skötte han alltid sitt arbete – men på helgerna var det fest.

– Jag drack mer eller mindre varje helg, både fredag och lördag. Jag kunde bara uppskatta en fest om jag var full.

Alkoholproblemen fanns i familjen, men en efter en fick Kims bröder och föräldrar hjälp att ta sig ur sjukdomen. Deras framgångar sporrade även Kim att inse att det var dags att ändra livsstil.

– Jag var den sista i familjen som slutade dricka och familjemedlemmarnas resa inspirerade verkligen. På slutet kunde jag inte njuta av att vara full, jag kände att jag lurade mig själv. Jag hade förmodligen fortsatt att dricka om det inte varit för familjen, berättar han eftertänksamt.

LÄS OCKSÅ: Samlaren Pia fick nog – säljer prylarna i "third hand"

Sedan april 2013 är han nykterist, men ett år senare, 2014, kom han på att han ändå ville gå till botten med varför han drack så mycket och ofta. Han pratade med en terapeut och gick även på några AA-möten, och det var på en sådan träff som idén till nästa resa föddes. Han hörde talas om Claes Svedberg som hade cyklat till Nepal och numera bodde i Indien.

– Det tyckte jag lät väldigt intressant och spännande. Så när jag pratade med min terapeut om vad jag hade för drömmar sa jag att jag ville ut och cykla i Europa som Claes. Men jag hade ju jobb på Kjell & Company, och lägenhet så jag sa att jag får göra det senare. Men terapeuten frågade: "Varför gör du inte det nu?".

Efter bara några dagar hade Kim bestämt sig – han skulle ut på en lång cykelresa. Han ville bryta sig loss och göra det han ville.

– Min pappa dog 2013 av cancer och det har gett mig en lärdom, att göra det man vill och inte bara tänka på framtiden med att ha jobb, bostad och pensionssparande.

Kim sade upp sig från jobbet, sålde eller gav bort alla sina saker, hittade en ny hyresgäst till lägenheten och började planera resan.

Bara ett par månader senare, i slutet av september, gav han sig iväg på sin nyinköpta cykel med 50 kilo packning i cykelväskorna. Han hade bara cyklat en mil som längst tidigare, och hade inte bestämt sig för något mål, det fick ge sig under tiden.

– Folk frågade hur länge jag skulle vara borta och vart jag skulle men målet var inte det väsentliga. Jag svarade söderut.

LÄS OCKSÅ: Yoga är livet för Emma

Det tog Kim tre månader att trampa ner genom Europa. Under resan hade han stannat lite längre i bland annat Danmark, Tyskland och Österrike. Till slut hamnade han i Split i södra Kroatien där han blev kvar i en månad för att återhämta sig.

– Jag funderade på om jag skulle vänta in våren och cykla vidare över bergen till Grekland, men jag flög hem i stället. Det skulle bli för kallt i bergen.

Han landade även då hemma hos sin mamma i januari, precis som nu, efter de tre månaderna i Indien. Just nu känner han sig färdig med att vara på resande fot, och ser fram emot en ny sorts resa: Att få njuta av "Svenssonlivet".

– Nu vill jag "jorda" mig – hitta ett arbete och någonstans att bo. Resandet har varit en del av min livsförändring, och jag har lärt mig att uppskatta det som finns i Sverige. Det finns så mycket roligt att göra, det är bara att se till att verkligen göra det.

*

För lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons