Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbolag försöker ta sig ur Prowin

Sandviken Energi försöker nu ta sig ur delägarskapet i Bixia Prowin. Om det är förenat med kostnader är oklart. Det är också osäkert om det i så fall kan bli aktuellt att ställa skadeståndskrav på den tidigare företagsledningen.

– Just nu låter vi alla vägar vara öppna, säger tillförordnade styrelse­ordföranden Tomas Kärnström.

Annons

Förre styrelseordföranden Jan Davik och förre vd:n Alfons Kubulenso hade fortfarande på torsdagseftermiddagen inte berättat för den nuvarande ledningen varför de ansåg sig kunna skriva på avtal om delägarskap i vindkraftbolaget Bixia Prowin utan att ta upp frågan i styrelsen och begära fullmäktiges godkännande.

– Nej, vi har inte haft någon kontakt, säger tillförordnade vd:n Ann-Katrin Sundelius.

Samma besked ger Tomas Kärnström. Enligt honom har frågan om delägarskap i Prowin aldrig varit aktuell för styrelsen förrän vid ett extra möte 14 februari. Och då blev beslutet att avstå från att gå in i bolaget.

– Vi sysslar redan med vindkraft genom Samkraft. Varför skulle vi konkurrera med oss själva? Vi tyckte det var bättre att fokusera på det samarbete vi redan har och som kommunen godkänt som ägare.

Med i bilden fanns också att Seab-styrelsen befarade ett ökat risktagande om Sandvikens borgensåtagande, värt cirka 7–8 miljoner, skulle lyftas över från Bixia AB till Bixia Prowin.

– Går man tillbaka till ursprunget gick vi med i Bixia för att vara med i elhandeln. Vindkraft är mer riskfyllt.

Men sedan i onsdags står det alltså klart att Seab redan är med i Prowin. Dokumenten har undertecknats av Jan Davik och Alfons Kubulenso.

– Vi ska nu ta reda på exakt vilka dokument det handlar och vad vi kan göra åt det. På styrelsemötet nästa fredag måste vi ha en karta över hur det ser ut, säger Tomas Kärnström.

– Det är alltid möjligt att ta sig ur ett delägarskap. Sedan är ju frågan hur villkoren ser ut, menar Ann-Katrin Sundelius.

Annons