Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldfängt metalldamm trolig orsak till Sandvikbrand

Branden i Specialrörverk 69 på Sandvik i Sandviken orsakades troligen av att metalldamm tog eld. Det visar företagets egen utredning som ska lämnas till Arbetsmiljöverket när den är klar.

Annons

Det var förra fredagen som det började brinna i rörverket där man tillverkar så kallade kapslingsrör till kärnkraftsindustrin.

Rören tillverkas av zirkonium och titan.

Ungefär en tiondel av lokalerna brandhärjades. Övriga delar av lokalerna påverkades av brandrök och där började man testköra maskinerna och dra igång produktionen i förra veckan, ett arbete som trappas upp under den här veckan.

I de brandskadade lokalerna har sanering påbörjats.

I väntan på att skadorna repareras tittar företaget på andra ställen, i första hand i Sandviken, där den delen av tillverkningen kan ske.

Sandviks utredning är inte klar men företaget vågar ändå påstå att branden troligen orsakades av att zirkoniumdamm tog eld. Den typen av metalldamm är nämligen lättantändligt.

Branden uppstod i samband med underhållsarbete. Det var dock inte fråga om svetsning eller liknande utan "kallt underhåll".

– Vi måste givetvis lära oss av vad som hänt och se över rutinerna, säger Ulrika Porath, kommunikatör på Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken.

När produktionen är igång jobbar fem personer i skift, en eller två åt gången, i lokalen.

Mer läsning

Annons