Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever erbjuds nytt trainee-program

När Sandvik varslar kan eleverna från Göranssonska skolan inte längre få jobb som förr.


I stället erbjuds en del att gå ett nytt trainee-program.


– Det är ett sätt att ta tillvara den investering vi gjort i eleverna, säger Tommy Sandin, vd för Sandvik Utbildnings AB.

Annons

Tidigare år har en stor del av eleverna som tar studenten från det tekniska gymnasiet Göranssonska skolan i Sandviken direkt fått jobb på Sandvik. Men när lågkonjunkturen nu gör att Sandvik i‑stället gör sig av med personal finns inte längre den möjligheten.

För att ändå kunna fånga upp åtminstone en del av studenterna startar därför Sandvik ett nytt trainee-program. Totalt 20 elever, 15 som går ut i vår och 5 från tidigare år, kommer att få en praktikantanställning på ett år.

– Vi anställer dem för att säkerställa kompetensen på sikt. Det här eleverna har ju kunskaper i automation och materialteknik, bristkompetenser som vi behöver i framtiden, säger Tommy Sandin på Sandvik Utbildnings AB.

60 procent av tiden kommer eleverna att få praktisera inom olika delar av Sandvik, för denna del kommer de också att få lön. Resten av tiden ägnas åt studier på högskolenivå och den delen är obetald.

Men det är långt ifrån alla som går ut skolan som kommer att kunna gå trainee-programmet. Det är nämligen 60 elever i varje årskurs men alltså bara 20 platser. Men det är ett sätt för Sandvik att försöka fånga upp åtminstone en del av de som utbildats på skolan.

– Man kan vända på det och säga att vi inte har råd att låta bli. Det är en investering vi måste göra för framtiden för att vara redo när konjunkturen vänder igen, säger Tommy Sandin.

Han påpekar också att satsningen har godkänts av facken.

– De ser också behovet.

Tanken är att eleverna efter traineeprogrammet ska kunna gå vidare till högskolestudier eller börja jobba på Sandvik.

Mer läsning

Annons