Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever lyfter hemvärnsgården

/
  • PÅ LEKTION. IV-eleverna Sanna Andersson från Järbo och Emelie Holm från Sandviken vet vad de ska göra tills skolan slutar. Deras praktik går ut på att måla vid hemvärnsgården, ett uppdrag som de gillar. ”Det är roligt att vara här, man ser att det blir resultat” förklarar de.

Det händer att företag tvekar när elever på individuella programmet hör av sig om praktikplatser. Utbildningen har oförtjänt ett dåligt rykte, tycker Emelie Holm och Sanna Andersson. Sedan förra veckan målar de om hemvärnsgården i Järbo.
– Jag känner att jag får ut jättemycket av att vara här, säger Emelie Holm.

Annons

I vanliga fall har Emelie Holm och Sanna Andersson sällskap av två killar från klassen. Men den här dagen får de måla själva eftersom klasskompisarna behöver vara i skolan. Själva har de redan gjort klart kärnämnena och ska ägna sig åt måleriet resten av terminen.

– Vi hoppas hinna klart tills 10 juni när skolan slutar, berättar de medan de stryker rödfärg på törstiga husväggar.

Det var motorklubben i Järbo som hörde av sig för att kolla intresset för praktik vid hembygdsgården där man har sina lokaler. Ingela Larsson, praktiksamordnare på IV-programmet, nappade på idén. Eftersom många äldre håller till vid gården fanns det chans att låta olika generationer mötas.

– Det har varit väldigt uppskattat, vi har fått mycket beröm av pensionärerna. Jag tycker att det är roligt att måla. I stället för att sitta i skolan och rulla tummarna kan vi vara här, säger Emelie Holm.

Hon funderar nu på att börja läsa till målare. Både hon och Sanna Andersson hamnade på IV när de hoppade av barn- och fritidsprogrammet. Båda tycker att praktikplatsen är jättebra och de märker att deras arbete ger resultat. Eleverna kivas nästan aldrig med varandra som i skolan utan samarbetar och kommer överens. De tycker att det behövs fler liknande projekt.

– När man ringer och frågar efter praktikplats och säger att man kommer från IV blir många tveksamma. Det känns inte riktigt rätt, säger Emelie Holm som tror att många tycker att det bara är slappa ungdomar som går på programmet.

– Det är inte slappt utan man läser i egen takt.

Ingela Larsson upplever också att det kan vara svårt att hitta praktikplatser till eleverna, inte bara på grund av förutfattade meningar kring programmet. I lågkonjunkturen har företag inte så mycket jobb och då tackar de nej.

– Vi har väldigt bra ungdomar på IV-programmet. Det skulle vara härligt att få samma respons från fler att ha samarbete med eleverna.

Men Ingela Larssons framtid är osäker, hon tillhör de som varslats inom skolvärlden. Eleverna är kritiska till att hon får sluta och tror inte att det kommer att fungera när lärarna framöver ska ordna praktik åt dem.

– Det kommer att bli kaos, tror de.

Mer läsning

Annons