Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever räddar Burkina Faso-projektet med egna pengar

/
  • I EN GRÅZON. Läraren Kjell Lundin jämför den okonventionella finansieringen av skolans Burkina Faso-projekt med UF-företagen. Även där måste någon lägga ut pengar, menar han.

Eleverna och lärarna lägger själva ut pengar till sitt skolarbete och jobbar sedan ihop det som fattas när de kommer hem.

Med detta okonventionella grepp räddar Sandvikens gymnasieskola sitt uppmärksammade Burkina Faso-projekt.

– Annars hade vi fått blåsa av det. Men jag erkänner att vi agerar i gråzonen, säger rektorn Mats-Olov Henricson.

Annons

Arbetarbladet har tidigare berättat om eleverna på elprogrammet som inom ramen för sitt projektarbete ska utrusta 20 kommunhus i Burkina Faso med datorer, skrivare och annan IT-utrustning.

En container fylld med datorer och tillbehör har redan gått iväg det västafrikanska landet som räknas som ett av de allra fattigaste i världen.

”Ett otroligt äventyr”

I januari åker fem elever och två lärare efter för att under två veckor installera utrustningen och utbilda användarna varav de flesta är kvinnor. Detta enligt delmålet om att projektet även ska bidra till ökad jämställdhet.

– Ett otroligt äventyr för de här eleverna, säger läraren Kjell Lundin.

Helst skulle elever och lärare ha valt att åka i april eller maj för att få större delen av läsåret på sig att ordna finansieringen.

Men då är det för varmt i Burklina Faso för att en nordeuropé utan vana vid värmen ska kunna utföra ett arbete på plats.

I stället blir det avresa i januari. Tills dess hinner deltagarna inte ordna finansieringen fullt. I dagsläget fattas det cirka 50 000 kronor. Från skolans sida är man inte beredd att skjuta till det som saknas.

– Nej, det är inte möjligt med tanke på hur vår ekonomi ser ut, säger gymnasiechefen Magnus Höijer.

Lösningen blir nu att eleverna och lärarna gör egna utlägg för att sedan själva jobba in pengarna när de kommer hem genom att bland annat hålla datakurser och föreläsningar om sitt äventyr. Familjer och lärare har haft ett möte och kommit överens om att det är den bästa lösningen.

– Vi ligger också ute med ansökningar om bidrag från fonder och företag som vi inte hunnit få svar på, säger Kjell Lundin.

Kan bryta mot lagen

Skolledningen är stolt över de ambitiösa eleverna och har godkänt upplägget, dock väl medvetna om att Sandvikens kommun därmed kan komma att bryta mot bestämmelserna i skollagen om att utbildningen ska vara avgiftsfri.

– Alternativet hade varit att blåsa av allting. Men jag erkänner att vi befinner oss i gråzonen, säger Mats-Olov Henricson.

Annons