Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever utrustas för regn och rusk

/
  • friluftskläder. Första dagen på Sandvikens Praktiska Gymnasium innebar inte bara upprop för Kajsa Loman, Fanny Hellström, Emma Newton Karlsson, Cecilia Morber, My Arleus, Tove Jacobson och de andra på skolans naturbruksprogram. De utrustades också med friluftskläder och stövlar inför lektionerna utomhus.
  • REKTOR. Helene Hålldin är rektor för Sandvikens Praktiska Gymnasium.

I går startade Sandvikens Praktiska Gymnasium, Sandvikens andra gymnasiefriskola, i Högbo.

Eleverna på naturbruksprogrammet fick börja med att prova ut tåliga friluftskläder, regnställ och stövlar.

– Det behövs eftersom vi kommer att vara mycket ute, säger läraren Per Klingspor.

Annons

Det är i faluröda Öjargården på Högbo Bruk, i Hälsoinvests gamla lokaler, som Sandvikens Praktiska Gymnasium, nya friskolan som är inriktad på lärlingsutbildningar, ska hålla till.

När Arbetarbladet kommer på besök har det precis hållits upprop för de 25 eleverna på plats och nu är det rundvandring och allmän information som gäller.

Senare i veckan ansluter tvåorna som följt med naturbruksprogrammets inriktning Wildlife Park Managemnet från skolan i Gävle. Då blir det 32 elever på skolan.

Inte riktigt klart

Lite tomt är det fortfarande i vissa rum, en del av möblerna som skulle ha kommit i fredags har fortfarande inte dykt upp.

– Det är sånt som händer, säger rektorn Helene Hålldin, som var med och drog i gång Gävle Praktiska Gymnasium för tre år sedan, luttrat.

Två tjejer kliver in i hallen med andan i halsen. De missade bussen första dagen och har blivit hämtade inne i Sandviken av en lärare.

Eftersom ingen ordinarie busstur till Högbo passar skolans tider har Sandvikens Praktiska Gymnasiums tillsammans med samarbetspartnern Högbo Bruk ordnat med egen buss från Resecentrum varje morgon.

Det gillas av Moa Ersson och Karoline Pettersson som båda bor i Kungsgården och ska gå hantverksprogrammets inriktning mot hud och spa.

– Väldigt skönt och smidigt, tycker de.

Förra året pendlade de till Gävle, Moa gick internationella samhällsprogrammet på Vasa och Karoline handels på Thoren Business School, men trivdes inte på de teoretiska utbildningarna.

– Jag vill jobba med händerna, med något kreativt, och inte sitta vid en dator, säger Karoline.

Så mycket sittande framför datorer blir det inte heller för eleverna på naturbruksprogrammet. Första skoldagen ekiperades de med kläder som tål väder och vind och i nästa vecka åker eleverna 120 mil norrut för att under nio dagar bo i tält och laga mat över öppen eld.

Som en förberedelse inför resten av utbildningen.

– Det blir spännande, kul och en chans att lära känna de andra i klassen, säger My Arleus som går inriktningen Wildlife Park Management.

Mer läsning

Annons