Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevval ska styra framtidens gymnasium

Den gymnasieutredning som presenterades i december är redan lagd på hyllan och inaktuell.
Huvudspåret nu är att bättre anpassa utbudet av utbildningar efter hur Sandvikeneleverna söker.
– Men det blir inga jättestora förändringar redan till nästa år, säger Ann-Catrin Brockman (S), kunskapsnämndens ordförande.

Annons

Förre rektorn Sören Holmers utredning ser bara ut att bli en hyllvärmare.

– Personligen tycker jag inte att jag fick reda på så mycket nytt. Vissa saker var kända sedan tidigare och andra antingen passerade eller redan på gång, säger Ann-Catrin Brockman.

Tillsammans med kommunstyrelsen gjorde kunskapsnämnden i onsdags en nystart i arbetet med att forma framtidens gymnasieskola, något som är nödvändigt eftersom konkurrensen skärpts och elevunderlaget minskat kraftigt i den kommunala gymnasieskolan.

– Men att ”eleverna flyr” är inte sant. Det är utbudet som inte stämmer överens med sökbilden. Vi skulle exempelvis kunna ta in dubbelt så många elever på bygg och fordon om vi hade platser för det.

– Problemet är att det är dyrt att bygga ut de populära programmen med nya lokaler och maskiner. Dessutom kan inte branscherna ta emot fler elever för arbetsplatsförlagd praktik. Men en kille som vill gå fordon eller bygg kanske inte ska ha omvårdnad eller barn och fritid som enda alternativ.

Ann-Catrin Brockman anser att den allmänna politiska uppfattningen i onsdags var att utbudet nu bättre måste anpassas efter sökbilden.

– Men med tanke på att gymnasiereformen träder i kraft 2011 tror jag inte att det blir några jättestora förändringar till nästa år.

Mer läsning

Annons