Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elfel kan vara orsaken till biblioteksbranden

/

Ett elfel misstänks ligga bakom den brand som totalförstörde biblioteket i Österfärnebo på lördagskvällen. Men den tekniska undersökningen är ännu inte helt färdig.

Annons

Under måndagen har polisen gjort en teknisk undersökning av det brandhärjade biblioteket – ett arbete som försvårades av att branden blossade upp igen under natten mot måndagen.

Inget brott

Men enligt den första preliminära rapporten verkar det inte ligga något brott bakom branden.

– Det lutar åt att det är ett elfel, tecknen tydde på det, säger polisens jourhavande förundersökningsledare Bo Westergren.

Den tekniska undersökningen skulle antagligen bli färdig under måndagen och längre fram i veckan kommer den slutgiltiga rapporten. Först därefter vet man med säkerhet om branden leder till några brottsmisstankar.

Tog ny fart

Det var vid 20-tiden på lördagskvällen som det började brinna i biblioteket i Österfärnebo. Då brann det på nedervåningen. Räddningstjänsten lyckades dock först släcka elden och det såg ut som om byggnaden skulle klara sig. Men kort därefter tog branden fart på nytt. Elden hade då spridit sig i väggar och tak och bibliotekshuset gick inte att rädda. Det var däremot aldrig någon risk för att elden skulle sprida sig till andra byggnader.

Eftersläckningsarbetet pågick fram till 17-tiden på söndagen, men under natten mot måndagen tog branden ny fart. Vid 01.30-tiden brann det med öppna lågor igen och räddningstjänsten tvingades eftersläcka ännu en gång.

Annons