Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvaåriga flickor föll offer för rasistattack efter kalas

Två elvaåriga flickor blev attackerade och hotade av fyra ungdomar på Nya Bruket på lördagskvällen. Ungdomarna spottade på flickorna, hotade att slå dem och kallade dem svartskallar.

– Det är ett brott med rasistiska förtecken, säger Per-Arne Persson på polisen i Sandviken.

Annons

De två elvaåriga flickorna var på väg hem från ett kalas på vid halvåttatiden på lördagskvällen när två pojkar på moped dök upp framför dem och blockade vägen så flickorna var tvungna att hoppa upp på en soffa som stod vid det så kallade Gröna Torget utanför IOGT-NTO-lokalen på Seegatan på Nya Bruket.

Då dök två flickor också upp. Den ena av dem kastade en isboll på en av elvaåringarna. Därefter skrek alla fyra nedsättande ord om dem, kallade dem svartskallar, uppmanade dem att åka hem och hotade att de slå dem. Ungdomarna till och med spottade på de två elvaåringarna, som blev skräckslagna och började springa hemåt för att komma undan.

Ungdomarna, som alla är i 14–15-årsåldern, sprang och åkte på mopeden efter de två flickorna ända fram till dörren till den enes bostad på Nya Bruket. Där kunde de till slut sätta sig i säkerhet.

När flickorna tillsammans med sina pappor kom till polisstationen i början av veckan för att göra en anmälan hade de ett förnamn på den ena flickan. Småflickorna tror att de skulle känna igen alla fyra, men vet inte vad de heter. Elvaåringarna bor i området och det misstänker man att även ungdomarna gör.

Den brottsrubricering som är aktuell är olaga hot, ringa misshandel och eventuellt förtal.

– Helt klart är det ett brott med rasistiska förtecken. De här ungdomarna borde inte vara allt för svårt att identifiera, säger Sandvikenpolisen Per-Arne Persson, som tog emot anmälan.

Eftersom ungdomarna inte är identifierade är det oklart om de har hunnit fylla 15 år och i så fall är straffmyndiga. Är de minderåriga blir det annars ett ärende för socialtjänsten.

Annons