Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av tio högstadieelever har blivit hotade

Var tionde högstadieelev i Gästrikland har blivit hotad någon gång under senaste halvåret.

I Sandviken har 7 procent av killarna blivit misshandlade. I Gävle har 17 procent av tjejerna känt sig mobbade eller utfrysta.

Det visar en förstudie som gjorts inför besluten om ett stödcentrum för unga brottsoffer.

Annons

Gästriklands fyra kommuner ska under de närmaste månaderna ta ställning till om de tillsammans med bland annat polisen ska starta ett stödcentrum där unga människor som utsatts för brott kan få snabb och professionell hjälp.

Förstudien visar att den officiella statistiken ljuger om antalet ungdomar som blivit utsatta för exempelvis hot, misshandel och stöld. Mörkerantalet är stort eftersom många väljer att avstå från att göra anmälan.

– Förr ville ungdomarna inte gola för polisen. I dag vill de inte gola för vuxenvärlden, säger en fritidsledare i Gävle som intervjuats i förstudien.

– Alla känner alla. Risken är stor att ungdomar som anmäler brott själva blir utfrysta ur gemenskapen, säger en fritidsledare i Ockelbo.

Enligt enkäter som gjorts inom ramen för den så kallade Lupp-undersökningen (lokal uppföljning av ungdomspolitiken) har var tionde elev i årskurs åtta i samtliga fyra gästrikekommuner uppgett att de blivit hotade under senaste halvåret.

I Gävle har 7 procent av de tillfrågade ungdomarna på både högstadiet och gymnasiet uppgett att de av olika anledningar inte vågat lämna hemmet vid något tillfälle.

17 procent av tjejerna på högstadiet har sagt att de blivit mobbade eller utfrysta någon gång under senaste halvåret.

Politikerna i Gävle, Sandviken, Hofors och Ockelbo ska nu ta ställning till om de ska satsa på ett gemensamt stödcentrum där ungdomar i åldern 12–21 år kan få snabb hjälp när de utsatts för brott. Något som, enligt förstudien, kan få stor betydelse för ungdomarnas framtida hälsa.

Mer läsning

Annons