Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En friskola flyttar och den andra är på väg

/
  • FLYTTAR. Anna-Karin Andersson är rektor och delägare till Prosperitas friskola som i höst flyttar till Kungsfors gamla skola.   Foto:  Gustav Gräll

Gamla Kungsfors skola återuppstår i höst som skola efter 40 år som bland annat vandrarhem. Det är friskolan Prosperitas i Järbo som köpt fastigheten för att flytta dit.
Sandvikens andra grundfriskola, montessoriskolan, har tittat på Norrsätraskolans snart tomma lokaler. Men enligt skolledningen är det just nu inte aktuellt med en flytt.

Annons

Prosperitas, en friskola med profilen hembygdskunskap och entreprenörskap, startade i höstas med en sjundeklass i provisoriska lokaler i ett före detta hyreshus i centrala Järbo.

Nu är det klart att Prosperitas flyttar till Kungsfors och den plats där Järbobygdens allra första skola startades.

– Skolsalarna finns fortfarande kvar i intakt skick. Men det krävs en hel del renoveringsarbete innan lokalerna motsvarar den standard som krävs i dag, säger rektorn Anna-Karin Andersson.

Prosperitas räknar med att kunna flytta in när nästa läsår startar i augusti.

Skolan kommer då att bestå av en sjua och en åtta med totalt ett 40-tal elever. Fullt utbyggd med tre klasser och totalt 60 elever blir Prosperitas hösten 2010.

– Intresset är stort och vi har elever i kö. Huvuddelen av dem som börjar sjuan till hösten kommer från Järbo. Men vi får även elever från Storvik, Kungsgården och Sandviken, berättar Anna-Karin Andersson.

Sandvikens andra friskola på grundskolenivå, Sandvikens Montessoriskola, har även den flyttplaner. Skolans nuvarande lokaler på Hyttgatan hamnar trångt till när Sandvik AB genomför sitt planerade kontorsbygge på granntomten där Villa Vibo står i dag.

Montessoriskolan har nyligen tittat på de lokaler på Norrsätraskolan hög som blir tomma när den stängs efter terminsavslutningen i juni.

Rektorn Nils-Eric Johansson säger dock att det är för sent att börja planera för en flytt redan till hösten.

Dessutom skulle montessoriskolan få sämre möjligheter att dela upp eleverna, som är 6-16 år, på Norrsätra.

På grund av lågkonjunkturen är också Sandvikbygget skjutet på framtiden och montessoriskolan har därför ingen brådska med sin flytt.

– Även om vi gärna skulle vilja ha nyare och fräschare lokaler har vi det bra på Hyttgatan med bland annat närheten till resecentrum, vilket är en stor fördel för våra pendlande elever, säger Nils-Eric Johansson.

Mer läsning

Annons