Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En ung, eldig studerande svingade andens svärd”

/
  • förr. Medlemmarna i Jäderfors missionsförsamling är uppklädda utanför sitt bönehus (Ur boken ”Jäderfors – en bygd med anor”). Det är oklart när bilden är tagen.Foto: Privat

År 1886 tog Jäderfors missionsförsamling beslutet att med lånade pengar bygga ett bönehus. Två år senare kunde det invigas.

Annons

Jäderfors missionsförsamling bildades 1878 och höll till en början sina möten i salen hemma hos medlemmen Elis Eliasson.

När beslutet togs att bygga bönhuset bestod skaran av 66 medlemmar. Ur ett protokoll från 15 januari 1888 kan man läsa att brödsbrytelse skedde den första och församlingsmöte den sista söndagen i varje månad. Månadsoffer var frivilliga.

En Birger Wirén skriver i februari 1928 att timret till missionshuset köptes från Högbos skogsmarker och att det berättats att man stod där en kväll med sista lasset och undrade var man skulle få nästa ifrån.

Men Gud hade hört församlingens böner och morgonen efter fanns det material att fortsätta bygget med. På trettondagen 1888 kunde missionshuset invigas, ”en glädjens och salighetens dag för Herrens trogna”.

I Birger Wiréns minnesskrift går även att läsa att bönhuset varit en tillflyktsort för tröttad själ, speciellt under åren 1918–1921. ”Då stod en ung, eldig studerande från Lidingö missionsskola vid namn Albin Larsson och svingade andens svärd”.

Under de första 60 åren omfattade församlingens kassa 60 000 kronor.

Birger Wiréns önskan om att Jäderfors församling skulle fortsätta vara elden som brinner för sin Herres räkning i en ond, kall värld hörsammades dock inte. I mitten av 1970-talet lades församlingen ned.

Mer läsning

Annons