Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enda tjejen på bandygymnasiet om nedläggningshotet - "Försöker de få tjejer intresserade?

/
  • 18-åriga Elin Sundell hyllar bandygymnasiet i Sandviken. Utbildningen har lyft henne både som spelare och människa.

18-åriga Elin Sundell är den enda tjej som går bandygymnasiet i Sandviken.
Hon reagerar med bestörtning på beskedet att utbildningen är hotad.
– Jag tycker att det är en konstig anledning att stänga ned bara för att det inte är tillräckligt många tjejer, säger Elin Sundell.

Annons

– Jag vet inte vad de gör för att ta kontakt med tjejer egentligen. Väntar de bara på att de ska få intresse för det här eller skickar de ut något till tjejer runt om i Sverige? frågar hon sig.

Elin Sundell tycker dessutom att det är hemskt att tjejers svala intresse ska göra att killarna går miste om en gedigen bandyutbildning.

Själv går hon i trean på Handelsprogrammet. Studierna kombinerar hon med fyra bandypass i veckan på skoltid. I ettan och tvåan läste hon dessutom anatomi. Elin Sundell säger att det visserligen skulle vara kul med några flera av samma kön på utbildningen, men tillägger hon.

– Det är inte precis så att jag inte vill gå att träna för att jag är enda tjej. Jag har utvecklats otroligt mycket sedan jag kom hit. Det som ger något är just att träna med killar. Det går lite snabbare, är lite hårdare och det är något jag tar med mig till damlaget.

– I princip har alla som spelar i Sandvikens damlag gått på bandygymnasiet.

LÄS OCKSÅ: Bandygymnasiet i Sandviken hotas av nedläggning – "Behövs för svensk bandy"

Tiden på bandygymnasiet har inte bara utvecklat Elin Sundell som spelare utan också som människa. Hon är från Östersund och bor nu själv i en trea på elevhemmet.

– Elevboendet är det bästa med det här. Man bor själv och har bandykillarna vägg i vägg.

Du har bott själv sedan du var 16 år, hur har det fungerat?

– Jättebra, men det krävs ju lite som person. Jag har inte haft några problem, men det finns folk som inte klarat det här utan flyttat hem. Jag tycker bara det är underbart.

Elin Sundell berättar att skolan fixar med matlådor som körs hem till den som vill, men att hon själv mest lagar egen mat.

– Det blir väldigt mycket pasta carbonara.

Elin menar att tiden på bandygymnasiet gjort henne mer självständig än kompisarna.

– Efter gymnasiet känner jag att jag inte har några problem att flytta och spela var jag vill, då jag redan har flyttat hemifrån.

MER LÄSNING: SAIK räckte inte till, säsongen över: Vi möter ett bättre lag"

Thony Lindkvist, lärare på bandygymnasiet, instämmer:

– Jag har frågat spelare som nått landslaget om betydelsen av att ha flyttat hemifrån, tagit ett stort ansvar, blivit vuxen tidigare och fått så mycket mer träning i en bra miljö. De säger att det påverkat dem i en väldigt positiv riktning. Därför tycker jag att det skulle vara verkligt olyckligt om inte bandyn hade några gymnasier med riksintag i framtiden.

Diskussionerna rör vilka sporter som ska ha riksintag 2017-2020. Riksidrottsförbundet förslag är att stryka bandyn från programmet. Anledningen är att bandygymnasierna inte lever upp till kriteriet att det ska vara minst 30 procent av det underrepresenterade könet, i det här fallet tjejer.

ÄNNU MER LÄSNING: SAIK:s damlag i bandy fyller 40 år – firas med fest och toppmatch

Mer läsning

Annons