Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energisektorn viktig för både Sandvik och Sandviken

Energi är det av Sandviks segment som tappar minst under krisen. Stora, fleråriga order gör att tillfälliga marknadsdropp inte blir lika kännbara. Positivt för Sandviken är att produkterna i huvudsak produceras i Sverige.
– Det är helt klart Sandviken som tjänar på det, säger SMT:s vd Peter Gossas.

Annons

Krisen har drabbat Sandvik hårt och ingen vågar ännu se någon ljuspunkt. Men sorgebarnet SMT har anledning att sträcka på sig en gnutta. Bolaget är det som tappar minst i orderingång mot tidigare.

– Det är helt klart positivt att vi är förankrade i de segment som fortsätter trots lågkonjunkturen, säger Peter Gossas.

Det har rapporterats i media om två stora order till kärnverksindustrin, tillsammans är de värda omkring 3 miljarder kronor. I sin rapport redovisar Sandvik även en positiv öppning inom olja- och gas-sektorn.

– I Brasilien finns ett behov. Eftersom vi har en eller två konkurrenter på marknaden går vi dock inte ut med några summor på oljesidan. Men vi ser en ökande volym hela tiden, säger Peter Gossas.

Det handlar om mycket specialiserade produkter som gör att Sandvik är relativt ensam om att klara marknadens krav. Tillverkningen kan inte heller ske var som helst. Bara Sandviken kan till kärnkraftsindustrin och olja och gas rören görs i Sandviken och Tjeckien.

– Energisidan är det helt klart Sandviken som tjänar på, säger Gossas.

Han poängterar dock att det inte är några leveranser som ger snabba pengar.

– Det är stora pengar under lång tid, men till kärnkraftindustrin är det leveranser först 2011 och framåt.

Krisen har därför på sätt och vis slagit hårdare mot Tooling och Mining and Construction, SMC, som främst har kunder inom gruv- och fordonsindustrin.

– Gruvbranschen har haft extrem tillväxt. Att det skulle komma ett bakslag har vi vetat, men inte att det skulle vara så kraftigt, säger SMC:s vd, Lars Josefsson.

– För oss beror det på hur världens verkstadsindustri mår, säger Per Ove Ehrling, vd på Tooling.

Mer läsning

Annons