Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Envisa Göranssonsläkten samlad i Sandviken

Det firas dubbeljubileum när 120 medlemmar i Göranssonska släktföreningen i helgen träffas i Sandviken för att titta på företaget och staden som deras förfäder byggt upp.
– Självklart är vi väldigt stolta över vad släkten åstadkommit, säger Clas Hjorth, släktrådets ordförande.

Annons

För 150 år sedan genomförde konsuln Göran Fredrik Göransson den första lyckade Bessemerblåsningen, den process som lade grunden till både Sandviks framgångar på världsmarknaden och Sandviken som stad. 100 år senare bildade några av konsulns ättlingar den släktförening som nu i helgen 50-årsjubilerar.

– Det är med en känsla av samhörighet och stor respekt som man kommer hit och ser på vad förfäderna lagt grunden till, säger Tord Magnusson som, tillsammans med hustrun prinsessan Christina och två söner, deltog i lördagsförmiddagens traditionella kransnedläggningen vid familjegraven.

Tord Magnusson, som själv tillhör Elisabethgrenen av släktträdet med Tord Magnusson den äldre som farfars far, är mån om att behålla kontakten med släktingarna.

– Nätverk är alltid viktiga och släkten ska man vara extra rädd om. Det är därför vi tagit med sönerna hit till Sandviken så att de får se var de kommer ifrån.

Nästan 500 medlemmar

Göranssonska släktföreningen består i dag av nästan 500 medlemmar varav de flesta är bosatta i Mälardalsregionen. På stamträdet finns det många kända namn inom näringslivet. Men bara ett litet fåtal av Göranssonättlingarna är i dag verksamma inom Sandvik AB.

Envisheten är det genomgående släktdraget, enligt släktrådets ordförande Clas Hjorth från Johan Göransson-grenen.

– Järnviljan. Vi ger oss inte, svarar han snabbt på frågan om vilken som är den mest utmärkande egenskapen som konsuln lämnat efter sig till efterföljande generationer

– Det märks inte minst när vi har våra möten i släktrådet. Det är aldrig någon som är beredd att ge sig, skrattar han.

Clas Hjorth framhåller också att moralbegrepp och gamla, hederliga värderingar följt med släkten Göransson från konsulns tid fram till i dag.

– Man ska alltid vara stolt över sitt ursprung och det är vi verkligen i den här släkten.

Efter kransnedläggning och släktmöte besökte konsulättlingarna i går gymnasieskolan som bär deras släktnamn, Göranssonska skolan. Av Sandviks koncernchef Lars Pettersson fick de en uppdatering av läget inom företaget innan det var dags för dags för traditionell gruppfotografering följd av jubileumsmiddag.

Annons