Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estetlärare vill inte flytta till kulturcentrum

Bildlärarna protesterar nu mot estetprogrammets flytt från Bessemerskolan till det planerade kulturcentrumet.

– Gymnasieskolan blir en fattigare skola om hela nuvarande estetiska programmet flyttas, menar de fem lärarna.

Annons

I planeringen av ett kulturcentrum i gamla Hammargymnasiet/Folkets Hus har samarbetet mellan kulturskolan och gymnasiets estetiska program lyfts fram som en av de stora fördelarna.

Men nu visar det sig inför det slutgiltiga beslutet om igångsättning av bygget att det är en samverkan som inte varit förankrad inom estetprogrammets lärarkår, i alla fall inte inom inriktningen bild och form.

De fem bildlärarna skriver till kunskapsnämnden att en flytt från Bessemerskolan till nya kulturcentrum bara leder till isolering och ytterligare marginalisering av bildämnet som de inte kan ställa upp på.

"Genom att vi får finnas kvar på Bessemer har vi långt större möjligheter att utveckla de estetiska inslagen för hela gymnasiet, hitta samverkansformer och ämnesöverskridande projekt mellan olika program", skriver lärarna och fortsätter:

"Om vi flyttas från Bessemer till kulturcentrum tappar vi den naturliga kopplingen till övriga gymnasiet".

En av de lärare som undertecknat skrivelsen med protesten mot flytten från Bessemerskolan är Lars Westerman, på halvtid också en av två ansvariga för Sandvikens konsthall som utgör ett annat viktigt inslag i samverkanstanken bakom nya kulturcentrum.

Gymnasiechefen Magnus Höijer skriver i ett svar på bildlärarnas skrivelse att gymnasieskolan inte blir en fattigare skola om estetiska programmets karaktärsämnen flyttas.

"Tvärtom, ett kulturcentrum där gymnasieskolan är en aktiv del visar att Sandvikens kommun är beredd att satsa stort och brett och visar att kommunen menar allvar. Det kommer att vara en styrka för skolan och för programmet", menar han.

Bildlärarnas skrivelse behandlas politiskt på kunskapsnämndens möte på tisdag.

Mer läsning

Annons