Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett paradis för motornostalgiker

/
  • TÄNDKNALLE. Gävlebon Anders Uppgren, själv ägare till den 64 år gamla brandbilen i bakgrunden, sålde tändstift och och brytarspetsar på motormarknaden för veteranbilsägare.
  • TÄNDKNALLE. Gävlebon Anders Uppgren, själv ägare till den 64 år gamla brandbilen i bakgrunden, sålde tändstift och och brytarspetsar på motormarknaden för veteranbilsägare.
  • BILMARKNAD. Mer än 500 veteranbilar visades upp vid den snabbt växande veteranbilsmarknaden i Medskogssjön på lördagen, en marknad som på fyra år växt så snabbt att den nu inte kan bi större.
  • VÄXT FÄRDIGT. Tommy Eriksson var en nöjd och glad marknadsgeneral i Medskogssjön i går.
  • FYNDADE. Motornostalgikerna Pelle Jansson och Ulf Andersson från Norduppland letade prylar till sina privata mackmuseer och gjorde en hel del fynd.
  • SKÖNHETER. Många sköna amerikanare visades upp på marknaden i Medskogssjön. Framför den här Dodgen från -55 och Chryslern från -56, elegant parkerade vid strandkanten, fikar ägarfamiljerna från Valbo och Lingbo. Fr v Leif Carlsson, Gerd Westin, Hans Westin, Emanuel Carlsson och Sussanne Carlsson.

Anders Uppgren passade på att köpa lite extra grejer när han sökte reservdelar till sina gamla veteranbilar.

– Jag råkade komma över ett lager med 13 000 tändstift och 3 000 par brytarspetsar.

I går var han en populär knalle på veteranbilsmarknaden i Medskogssjön där bilälskare från hela landet beundrade bilar och letade prylar.

Annons

Lilla Medskogssjön förvandlades på lördagen till ett paradis för motornostalgiker. Mer än 500 veteranbilar, de flesta amerikanare, visades upp för cirka 3 000 besökare och en kräsen jury som satte betyg på de mullrande muskeldundren.

Samtidigt hölls en marknad med mer än 100 knallar som sålde allt från hela motorer till oljestickor och klistermärken.

– Ett jäkla trevligt ställe att vara på, tyckte Ulf Andersson från Örbyhus som i marknadskassen hade bland annat ett nytt tändningslås till sin Oldsmobile från 1967.

Tillsammans med kompisen Pelle Jansson letade han också prylar till de privata mackmuseer som de båda håller på att inreda hemma i sina källare.

– Det är en form av nostalgi som hänger ihop med bilarna, sade Pelle, glad över att ha hittat en oljebar med tappkran från BP.

En populär knalle var Anders Uppgren som sålde tänddelar till bilar från 40-, 50-, och 60-talen som annars är svåra att få tag på.

– Av en ren slump köpte jag på mig ett jätteparti med 13 000 tändstift och 3 000 par brytarspetsar, berättade han.

Anders Uppgren, som själv bland annat äger räddningsfordon från 40-talet, åker nu runt på veteranbilsmarknader och kränger stift.

– En rolig och social syssla. Man får träffa väldigt mycket folk med samma intresse.

Veteranbilsmarknaden i Medskogssjön har efter bara fyra år etablerat sig som ett stort och populärt samlingsställe för bilälskare från hela Sverige.

– Det började med att vi var ett gäng som satt och fikade här och snackade motor. Campingägaren Rolf Granlund hörde vad vi pratade om och föreslog att vi skulle göra Medskogssjön till ett motorställe. Så föddes veteranmarknaden. Redan nu är vi så stora att vi inte kan växa så mycket mer. Det har gått otroligt fort, sade Tommy Eriksson, nöjd ordförande i arrangerande Europeiska veteranbilsällskapets lokalavdelning.

Mer läsning

Annons