Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett, två, tre – flyg!

/
  • Celina Hast visade mamma det lilla livet som hon följt från larv till färdig fjäril.
  • MEN FLYG DÅ. Fanny Hillboms fjäril Tomas ville först stanna kvar på mattallriken. Men efter ett tag i fria luften bär vingarna.
  • Casper Björkman och Celina Hast försöker locka i väg två av fjärilarna.
  • FRIHET. Celina Hast sade adjö till det lilla livet som hon följt från larv till färdig fjäril. Nu ska den och de andra fjärilarna som klasskamraterna i Hammarby skola har fött upp få leva i frihet.
  • Kalle Åberg, Jessie Hedlund, Fannie Hillbom och Anton Eriksson lyfte samtidigt av locket på sitt fjärilshus. En del fjärilar stack i väg ut i friheten direkt, andra var mer avvaktande.
  • Flera av fjärilarna tog tid på sig innan de tog farväl.

På måndagen var det dags för eleverna i Gästrike Hammarby att släppa ut sina fjärilar som de följt och matat sedan de bara var små larver.
– Jag hoppas att de klarar sig, säger Fanny Hillbom efter att hon vinkat hejdå till Pernilla och Tomas.

Annons

Barnen i klass två i Hammarby skola har haft två egna larver som de har sett mognat, först till puppor, sedan till färdiga fjärilar. På så vis har de fått lära sig om Tistelfjärilens livscykel.

När larverna kom till klassen var de bara några dagar. Alla fick direkt egna namn, men i slutet var det inte helt enkelt att hålla reda på vem som är vem.

– Det var inte så lätt och jag var inte med när de kläcktes, säger Fanny Hillbom.

Det är just förvandlingen från puppa till färdig fjäril som fascinerar barnen mest. Det är det vackra mönstret som vinner poäng. Men hos de vuxna var puppan lika uppskattad.

– Den var metallic- och guldfärgad och liknande en vriden snäcka, säger Chris Linander som är den lärare som haft ansvar över fjärilsläran.

Idén kommer från början från USA och det är en del av Kungliga vetenskapsakademins satsning på natur och teknik för alla. Paketet med allt material, inklusive fjärilslarver, har importerats från England.

– Man kan lugnt säga att det har engagerat. Barnen har till och med kommit till skolan när de varit sjuka för att se till att deras larv har mått bra, säger Chris Linander.

Mer läsning

Annons