Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-bidrag kan ge ny tävlingsbana åt Gyda

/
  • HOPPFULL. Inge Johansson, ordförande i islandshästklubben Gyda, ser fram emot en ny, bättre tävlingsanläggning. I bakgrunden Margareta ”Nanna” Forsberg på hästen Mona.

EU-bidraget öppnar möjligheterna till en helt ny tävlingsanläggning för islandshästar utanför Högbo.

– Om länsstyrelsen ger klartecken hoppas jag att anläggningen är klar för tävling till sommaren, säger Inge Johansson, ordförande i islandshästklubben Gyda i Gästrikland.

Annons

Att rida islandshäst blir allt mer populärt.

– Vi hade 20-årsjubileum för två år sedan och ser ett kolossalt intresse. Det finns ingen ras som ökar så mycket, säger Inge Johansson.

140–150 medlemmar

Gyda har i dag omkring 140– 150 medlemmar och betydligt fler hästar.

– Det är en väldigt trevlig häst som kan ridas lika lätt av ungdomar som pensionärer, säger Inge Johansson.

Klubben arrenderar mark av Sandvikens kommun/Högbo bruk och redan i dag finns en anläggning vid Högbo med en oval och en rak bana. Men leran i underlaget ställer till det för ryttare och hästar.

Tjälen ställer till det

– Tjälen trycker upp leran varje år och i värsta fall får vi ställa in tävlingar. Vi vågar knappt hyvla bort snön under vintern av rädsla för att tjälen ska slå till. Vi kände att vi måste göra något åt det här, säger Inge Johansson.

Den nya tilltänkta platsen har grusunderlag och ger betydligt bättre förutsättningar. Nu ser det dessutom ut som om finansieringen är i hamn.

– Jag fick tips via tjänstemän på kommunen att man kunde söka pengar ur Leader Gästrikebygden, som handlägger EU-medel för landsbygdsstöd. Vi pratade om det i styrelsen och bestämde oss för att söka.

Totalt 900 000 kronor

Nu är 300 000 kronor beviljade för den första etappen i bygget. Inge Johansson hoppas på att man så småningom ska få klartecken för även etapp två och tre, som omfattar vatten och avlopp samt omklädningsrum. Totalbudgeten ligger runt 900 000 kronor och tanken är att EU-bidraget ska täcka det mesta av utgifterna.

Från Göranssonska

Klubben har tidigare även fått bidrag av Göranssonska fonderna till den nya anläggningen. Men formellt är projektet i hamn först när länsstyrelsen har sagt sitt.

– De måste kontrollera att vi följer EU-reglerna. Men med 99 procent sannolikhet blir det ett positivt besked, säger Johansson.

Den nya anläggningen kommer att likna den gamla med oval och rak bana, men bli bättre, bredare och mer hållbar.

Mer läsning

Annons