Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Euforisk stämning på mötet när hon utsågs

/
  • SPARKAS. Så sent som för en månad sedan uttalade samtliga styrelseledamöter i arenabolaget sitt fulla förtroende för sin vd, Maya Olsson. Då var man överens om att det bara var naturligt att arenachefen hamnat i blåsväder och att det gällde att stå upp för henne  I går var förtroendet borta.
  • Styrelse-ordförande C-G Sjölander var bekymrad när Arbetarbladet redan i augusti konfronterade honom med ryktena om att det var vd-byte på gång i arenabolaget. ”Jag får nästan för mig att Maya värderas annorlunda än en man med samma egenskaper skulle ha gjort”, sade han och stod då upp för sin vd. Det gjorde han också vid ett styrelsemöte så sent som för en månad sedan.Foto: unknown
  • Monica Jacobsson vill inte tala om varför arenabolagets styrelse tappat förtroendet för sin vd. ”Det är ledarskapet som brustit”, är allt hon vill säga. Vad som fått den insatta delen av styrelsen att byta åsikt under den senaste månaden vill Monica Jacobsson inte avslöja.Foto: Jenny Lundberg
  • vante W Nordh blev utsedd till Maya Olssons mentor mot hennes egen vilja. ”Det skapade mer problem än det tillförde nytt. Jag blev plötsligt en vd som behövde stöd och tappade därmed en del av min auktoritet”, säger hon.Foto: Annika Jöhnemark

När Svante W Nordh slutar som kommundirektör utses han överraskande till Maya Olssons mentor.

Därmed står det klart att styrelseledamöternas ord om att de har fullt förtroende för sin vd bara är ord och ingenting annat.

– Min roll blev desarmerad. Plötsligt var jag en vd som behövde stöd, säger Maya Olsson när det nu två månader senare precis offentliggjorts att hon fått sparken.

Annons

En solig eftermiddag i februari 2008 samlas styrelsen för Göransson Arena AB i en möteslokal i Stadshuset för en förberedande sondering inför det val av verkställande direktör som ska ske två veckor senare.

tar en oväntad vändning när den headhuntade Maya Olssons namn dyker upp bland kandidaterna som själva sökt jobbet.

– Henne ska vi ha, säger styrelseledamöterna nästan unisont. Stämningen är euforisk och efter ett snabbt telefonsamtal till Maya Olssons dåvarande arbetsplats på Sandvik är allting klart på mindre än två timmar.

2009 diskuteras Maya Olsson på nytt i arenastyrelsen. Det har stormat kring vd:n under de första månaderna efter invigningen. Flera anställda har slutat lika snabbt som de börjat. Några har sagt rakt ut att de känt sig överkörda. Restaurang- entreprenören Claus Hartwig har redan hoppat av efter en omskriven schism.

ledarstil ifrågasätts. Styrelsen sökte en beslutsför och utåtriktad ledare och fick vad den ville ha – en arenachef som snabbt får saker att hända och som är bekväm i rollen som ansikte utåt. Men är hon rätt person att leda företaget?

bordet. En efter en av styrelseledamöterna får yttra sig om vd:n. Alla säger att de har fullt förtroende för henne. Att hamna i blåsväder hör rollen till, menar man. Nu ska Maya få full uppbackning.

senare skickar vice ordföranden Monica Jacobsson ut ett pressmeddelande om att Maya Olsson fått sparken. Pressmeddelandet går ut klockan 10.00 på måndagsförmiddagen. 09.43 har de styrelseledamöter och ersättare som inte själva varit med i processen fått samma besked.

– En chock. Vi var ju nyss helt överens om vi hade fullt förtroende för Maya, säger styrelseersättaren Veronica Wernersson.

har inte haft datorn påslagen på förmiddagen och känner inte ens till att vd:n sparkats när Arbetarbladet ringer honom.

– Då måste det ha hänt någonting dramatiskt, är hans spontana reaktion. Så sent som 14 oktober hade hon vårt fulla förtroende. Om det inte hänt någonting viktigt som jag inte känner till har frågan skötts på ett uselt sätt.

har hastigt insjuknat. Monica Jacobsson svarar i stället på pressens frågor.

Hennes taktik är att inte säga mer än vad som står i pressmeddelandet. Nämligen att styrelsen tappat förtroendet för sin vd.

motivering ges inte, vilket skapar utrymme för spekulationer.

– Det är ledarskapet som brustit. Självklart är det inte en enskild händelse som ligger bakom ett sådant här beslut. Men mer än så tänker jag inte säga, förklarar hon.

har stängt av tjänstemobilen men svarar i telefonen i bostaden hemma i Torsåker. Hon låter mer förvånad än ledsen.

– Jag fick beskedet i tisdags. Det var ett väldigt formellt och strikt möte. Allt var över på tre minuter. Jag fick veta att jag inte längre har styrelsens förtroende. Varför? Ingen aning. Det berättade de inte för mig. Om jag förskingrat pengar? Ha, ha. Nej, det har jag inte gjort.

i Sandviken var det prestigemässigt viktigt att kunna utse en kvinnlig vd för Göransson Arenas AB. Detta eftersom alla andra direktörer och styrelseordföranden i kommunbolagen är män. Något som lett till besvärande uppmärksamhet i pressen.

Olsson visar sig ha chefsegenskaper som brukar beundras när de innehas av män, blir hon ifrågasatt och av vissa personer direkt illa omtyckt.

– Ja, jag får nästan för mig att hon värderas annorlunda än en man med samma egenskaper skulle ha gjort, säger en bekymrad C-G Sjölander när Arbetarbladet redan i augusti konfronterar honom med de då starka ryktena om det kan vara vd-byte på gång i arenabolaget.

Maya Olsson i dag att det knappast gynnat henne att vara kvinna.

– Jag har tagit för mig och blåst på i stället för att stå tillbaka. Det finns säkert många som har haft problem med det.

i oktober står C-G Sjölander fortfarande upp för sin verkställande direktör. Men samtidigt tycker styrelseordföranden att vd:n behöver avlastning. När avgående kommundirektören Svante W Nordh ändå finns till hands är det en bra lösning att anlita honom, tycker Sjölander. Inåt används ordet ”mentor”, utåt pratas det om ”resurs”.

skriver om den kontroversiella tillsättningen säger Maya Olsson att ”det får inte bli något dubbelkommando”.

– Det blev inte bra, säger hon nu efteråt.

– Jag tappade min auktoritet och fick min roll desarmerad.

som sade sig ha fullt förtroende för vd:n visade alltså i handling någonting annat.

Men något svar på frågan om varför förtroendet saknas ges inte.

Mer läsning

Annons