Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få får böter när p-vakten är sjuk

Väldigt få felparkerare får böter i Sandviken. 615 botar delades ut under förra året, en låg siffra jämfört med andra kommuner.
Den dåliga lappningen beror på att Sandvikens enda parkeringsvakt är sjukskriven och ingen vikarie har tagit över. I stället hyrs vakter in från Gävle ett par dagar i veckan.

Annons

Under flera månader förra året var Sandviken utan trafikövervakare eftersom kommunens enda parkeringsvakt var sjukskriven. Efter ett tag valde kommunen att hyra in vakter från Gävle ett par dagar i veckan.

Bristen på övervakare har inte bara synts på gatorna, nu gör den även avtryck i statistiken över antal parkeringsböter. I Sandviken delades endast 615 botar ut under förra året, till en summa av 151 000 kronor. Det är ett blygsamt antal om man jämför med andra kommuner som är i samma storlek och har gratis parkering. I till exempel Vänersborg lappades 2 124 bilar och intäkterna för det blev 578 000 kronor och i Alingsås har 1 435 anmälningar gjorts på 462 000 kronor.

– Vi tycker ändå att det fungerar ganska bra med p-vakter två gånger i veckan. Men visst vore det bra att ha någon här varje dag, säger Tommie Larsson, trafikingenjör hos Sandvikens kommun.

En gång i veckan

Under sommaren har p-vakter funnits på plats en gång i veckan, annars besöker de kommunen två gånger i veckan. Men trots att de inhyrda vakterna är dyrare per timme är fortfarande inte aktuellt att sätta in en vikarie för den sjukskrivna parkeringsvakten.

Enligt Tommie Larsson beror det på att det är svårt att få tag i utbildade vakter, samtidigt som det är oklart hur länge den sjukskrivna kommer att vara borta.

– Vi tar någon månad i taget eftersom vi inte vet när vår parkeringsvakt kommer tillbaka. Men vi tycker det fungerar skapligt som det är nu, säger Tommie Larsson.

Tommie Larsson, Sandvikens kommun

Annons