Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Fabrikerna i Kina gynnar arbetare i Sandviken”

Är Sandviks satsning i Kina bra för de anställda i Sandviken?
– Ja, menar Bo Boström och Tomas Kärnström i ledningen för IF Metalls koncernklubb, som för några veckor sedan besökte flera av koncernens fabriker i Kina.

Annons

Deras bedömning är att de nya enheterna och den ökade försäljningen i Kina har medverkat till mer jobb i Sandviken och övriga Sverige.

– Det är ju diktatur i landet och jag har ingen aning om vart den tar vägen i framtiden. Men i dag ger Kina-etableringen möjligheter för oss, säger Bo Boström.

Reste runt en vecka

De reste runt i cirka en vecka och besökte bland annat det två år gamla rörverket i Zhenjiang, en stad med 2,7 miljoner invånare.

– Det var mer folk i lokalerna än vad vi har här i Sverige. Det var rent och snyggt, säger Tomas Kärnström.

Allt stål som används i rörverket smälts i Sandviken.

Sedan pressas rören i Sandviken eller i Sandviks fabrik i Mehsana i Indien innan de skickas för kallvalsning och färdigställning i den kinesiska fabriken.

– Ju mer rör vi säljer i Kina desto mer får vi också tillverka i Sandviken, säger Bo Boström och pekar på betydelsen av att vara etablerade på en växande marknad med 1,3 miljarder människor.

Fackföreningar förbjudna

De båda fackliga ledarna konstaterar att facklig verksamhet inte existerar i Sandviks kinesiska fabriker.

– Arbetarna får inte bilda fria fackföreningar. Lagstiftningen sätter stopp. Alla ”fackföreningar” i Kina är statligt kontrollerade, säger Tomas Kärnström.

Han menar ändå att arbetsförhållandena är bra i Sandviks fabriker. De anställda har 40 timmars arbetsvecka och sjukförsäkring.

– Sandviks verksamhet kräver kvalificerad personal. Det gäller att behålla arbetskraften och då går det inte att behandla anställda illa, säger han.

Lönerna är ungefär som i andra fabriker i industriområdena i östra Kina.

– Lägsta lönen i vissa fabriker kan man inte försörja en familj på. Då måste någon till i familjen arbeta för att klara försörjningen, Bo Boström.

Subventionera hyran

Även om maten är billig så är det allt dyrare boendet ett växande problem för yrkesarbetarna i Sandviks kinesiska fabriker.

– Antingen får man höja lönerna eller också subventionera boendet, säger Bo Boström som tror på det senare alternativet i första hand.

Mer läsning

Annons